Statisticile oficiale confirma ca alimentele s-au SCUMPIT in luna dinaintea reducerii TVA. Economistii dau vina pe retaileri
Institutul National de Statistica a publicat joi indicele preturilor de consum pentru mai 2015, care arata cat s-a scumpit – sau ieftinit - viata romanilor in luna care a trecut.
Potrivit statisticii oficiale, preturile de consum, masurate prin indicele preturilor de consum (IPC), au fost mai mari in medie cu 0,5%, in luna mai comparativ cu luna aprilie 2015, iar fata de luna mai 2014 au fost mai mari cu 1,2%.
Mai simplu spus, un cos de cumparaturi care in mai 2014 costa 1.000 de lei, un mai tarziu a ajuns la 1012 lei. Iar cea mai mare crestere a fost cea inregistrata la produsele alimentare, exact cu o luna inainte ca acestea sa urmeze sa se ieftineasca prin reducerea cotei TVA la alimente la 9% de la 1 iunie.
Ce spun economistii
Adrian Mitroiu, profesor de investitii si finante comportamentale la ASE, a explicat pentru Agerpres ca aceasta scumpire ar putea fi legata de cresterea TVA. "Eu cred ca a fost o usoara antepozitionare in vederea lunii iunie in care se scadea TVA. Asa ca ce n-am dat la pod am dat la vama. Eu asta cred ca este, pur si simplu un protectorat de catre retaileri a marjei lor comerciale. Ei nu aveau cum sa transfere integral sau foarte putin au transferat si consumatorului acest beneficiu de fiscalitate”, a spus specialistul in economie, care a precizat insa si ca se astepta ca in urmatoarea perioada inflatia sa ajunga la zero.
Chiar inainte de reducerea TVA, guvernatorul BNR Mugur Isarescu avertiza ca ieftinirea alimentelor "depinde de conjunctura economica si de vizibilitatea produselor afectate. Daca ai supraoferta, orice ar face negustorii, reducerea TVA, prin parghiile pietei, duce preturile in jos. Daca asa ceva se intampla transmisia se poate duce la 100%. Numai daca se obstructioneaza piata, se fac intelegeri, carteluri, si mecanismele pietei nu mai functioneaza...(preturile nu scad - n.r)". Citeste aici declaratia integrala.
Fructele, mai scumpe primavara decat iarna
Potrivit cifrelor Institutului National de Statistica, cele mai mari cresteri de preturi s-au inregistrat la cartofi – 113% fata de luna trecuta si 117% fata de decembrie 2014 – si la fructe proaspete, care au fost cu peste 25% mai scumpe fata de ultima luna a anului trecut desi, teroretic, iarna ar trebui sa coste mai mult decat primavara. S-au mai scumpit legumele, combustibilii, tigarile, dar si diverse servicii si utilitati.
In schimb, ouale sunt mai ieftine: pretul din mai este cu 15% mai mic decat cel din decembrie si cu 4% mai mic decat cel din aprilie. Fasolea, zaharul si telemeaua au inregistrat si ele ieftiniri, desi nu foarte insemnate. De asemenea, pretul gazelor ar mai mic cu aproape 4% fata de ultima luna din 2014..
Sursa: Pro TV
Etichete: INS, preturi, scumpiri, alimente, tva, reducere, consum, indice,
Dată publicare:
11-06-2015 12:35