"Sfarsitul internetului asa cum il stim noi". Ce inseamna finalul neutralitatii dupa ce America a schimbat regulile jocului
La sfarsitul saptamanii trecute, o informatie din Statele Unite a trecut aparent nebagata in seama de Europa. Sfarsitul neutralitatii internetului inseamna insa un precedent extrem de periculos pentru toti utilizatorii.
Ce inseamna NEUTRALITATEA pe internet
In teorie, neutralitatea pe internet ii obliga pe furnizorii de internet (ex din SUA: Comcast, Verizon, AT&T) sa acorde aceeasi latime de banda pentru toate site-urile, acolo unde este posibil. Concluzia la care a ajuns joia trecuta FCC-ul american, organizatia care se ocupa de reglementare, e ca de acum incolo e legal ca un furnizor de internet sa primeasca bani pentru a permite accesul mai usor la un site/platforma.
De unde a pornit totul
Exemplul urmator lamureste neclaritatile de mai sus. Netflix, serviciul de video-on-demand cu 33 de milioane de abonati, a fost nevoit sa ajunga la un acord cu Comcast pentru ca utilizatorii sa poata urmari materialele video intr-o calitate buna, la o viteza cat mai rapida. Time chiar a deschis o discutie despre santaj in acest caz in care Netflix nu prea a avut de ales.
Precedentul stabilit este unul extrem de periculos, pentru ca le permite providerilor sa "stranga" banda pentru playerii mari pana cand acestia vor ceda si vor cotiza.
Ce inseamna pentru userul obisnuit?
Stiti cum e sa alegi intre Discovery la UPC, meciurile de la RCS si programele de pe Dolce? Cam acelasi lucru se poate intampla si cu internetul, cel putin in SUA. Abonatii Netflix si HBO Go vor incepe, probabil, sa-si aleaga providerul de internet in functie de relatia cu aceste platforme.
In plus, banii investiti in "banda" ar putea fi recuperati din buzunarul userului. Expertii care au vorbit pentru HuffPost se tem si de o eventuala fragmentare a internetului, desi providerii insista ca nu va fi vorba de a restrictiona accesul la anumite site-uri. Nu, doar de a taia banda suficient de mult incat sa te dai batut :)
Sigur, momentan discutia e legata doar de ceea ce se intampla in Statele Unite, dar, asa cum am vazut in atatea randuri, SUA este un trendsetter pentru intreaga lume la acest capitol. In plus, Netflix e disponibil si in Marea Britanie, Irlanda, Olanda si tarile nordice, unde insumeaza 10 milioane de abonati. N-ar fi exclus ca UE sa gandeasca intr-o zi in acelasi fel ca SUA.
Sursa: TIME.com, HuffingtonPost.com