Haos total in Yemen, dupa ce presedintele si Guvernul si-au depus demisiile. Capitala se afla sub controlul militiilor siite

Abd Rabbuh Mansur Hadi

Yemenul a plonjat intr-un haos politic total, joi seara, dupa demisia Guvernului urmata de cea a presedintelui, respinsa imediat de Parlament, in timp ce capitala Sanaa se afla sub controlul ferm al unei militii siite, relateaza AFP, citata de Mediafax.

Guvernul yemenit, numit in urma cu trei luni, si-a prezentat demisia presedintelui Abd Rabbuh Mansur Hadi, a anuntat purtatorul de cuvant al Executivului, calificand aceasta decizie drept "irevocabila".

Ulterior, presedintele Hadi, aliat al Washingtonului in lupta impotriva Al-Qaida, a demisionat afirmand ca Yemenul a ajuns intr-un "impas total", potrivit unei scrisori a carei copie a fost obtinuta de AFP, citata de Mediafax.

Dar decizia sa a fost respinsa de Parlamentul care urmeaza sa se reuneasca de urgenta duminica pentru a analiza situatia. Semn al faptului ca aceasta criza nu conteneste sa se extinda, patru provincii din sudul Yemenului, regiune altadata independenta, au decis sa refuze ordinele trimise de capitala unitatilor militare locale si sa nu se supuna decat celor loiali lui Hadi.

Violentele care afecteaza Yemenul din vara genereaza temeri privind o prabusire totala a statului, asa cum s-a intamplat in Somalia.

Citește și
Ayman al-Zawahiri
Organizatia Al-Qaida din Yemen a revendicat atacul terorist de la Charlie Hebdo. SUA: Inregistrarea este autentica. VIDEO
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

Presedintele Hadi s-a dovedit un aliat crucial al Statelor Unite, permitandu-le in special sa desfasoare atacuri cu avioane fara pilot impotriva militantilor Al-Qaida pe teritoriul sau.

Yemenul este baza Al-Qaida in Peninsula Araba (AQPA), considerata de Washington drept aripa cea mai periculoasa a retelei extremiste, care a revendicat atentatul impotriva Charlie Hebdo la 7 ianuarie.

Statele Unite au anuntat ca urmaresc situatia si ca sustin o tranzitie politica "pasnica", fara sa aiba in vederea modificarea dispozitivului lor la fata locului.

Dar, in cursul serii, un oficial din cadrul Departamentului de Stat a anuntat o noua reducere a personalului ambasadei din cauza "schimbarii situatiei privind securitatea". "Continuam sa functionam normal dar cu personal redus".

In scrisoarea sa de demisie, premierul Khaled Bahah a vorbit despre intentia sa de a se demarca de presedintele Hadi, contestand concesia facuta de acesta militiilor siite.

Militiile Ansaruallah, denumite si Houthis, care au preluat in septembrie controlul unei mari parti din Sanaa, cer mai multa influenta in institutiile statului si contesta proiectul de Constitutie care prevede transformarea Yemenului in stat federal cu sase regiuni.

Militiile siite sunt in continuare omniprezente in jurul palatului prezidential al carui control l-au preluat marti, in pofida unui acord prin care isi iau angajamentul sa se retraga din acest sector si de la resedinta premierului si, mai ales, sa il elibereze pe seful de cabinet al presedintelui, Ahmed Awad ben Mubarak, rapit sambata.

In contrapondere, presedintele Hadi a promis miercuri sa modifice proiectul de Constitutie. In plus, acordul prevede ca Houthis, precum si miscarea sudista sau alte factiuni politice, "private de o reprezentare echitabila in institutiile statului, sa aiba dreptul de a-si numi reprezentanti in aceste institutii".

In pofida acestor concesii importante, nu a fost semnalata nicio retragere a Houthis, iar seful de cabinet al presedintelui nu a fost eliberat.

Emisarul ONU Jamal Benomar, care sosit la Sanaa joi, dupa intensificarea violentelor, le-a cerut reprezentantilor fortelor politice sa "rezolve orice divergenta (...) prin dialog".

Presedintele Hadi a fost ales in 2012 dupa plecarea lui Ali Abdallah Saleh, indepartat de la putere in cadrul valului de revolte din timpul Primaverii Arabe. Guvernul a fost numit in virtutea unui acord de pace care a pus capat, in septembrie, luptelor dupa intrarea militiilor siite in capitala.

El a fost respins inca de la depunerea juramantului in noiembrie de catre fostul presedinte Saleh si aliatii sai din cadrul militiei siite.

In acest climat de criza generala, un alt focar de tensiune ar putea provoca un nou val de violente. Joi, trei barbati inarmati apartinand unor triburi sunnite din provincia Marib, la est de Sanaa, au fost ucisi intr-o ambuscada organizata de militii siite, care au pierdut sase persoane, potrivit unui nou bilant furnizat de o sursa tribala.

Seful militiei siite, Abdel Malek al-Houthi, a amenintat la 4 ianuarie ca va prelua controlul acestei provincii bogate in petrol si gaz natural, pe care militia o ravneste de cand a intrat in capitala, in septembrie.

Dar triburile sunnite din aceasta regiune, unde s-a implantat si Al-Qaida, nu au incetat sa afirme ca se vor opune prin forta, iar alte triburi sunnite din restul tarii au trimis intariri la Marib.

Articol recomandat de sport.ro
Ireal! O bombă de 500 de kilograme, lângă un stadion din Bundesliga
Ireal! O bombă de 500 de kilograme, lângă un stadion din Bundesliga
Citește și...
Rebelii siiti din Yemen au capturat palatul prezidential si planuiesc o lovitura de stat. VIDEO
Rebelii siiti din Yemen au capturat palatul prezidential si planuiesc o lovitura de stat. VIDEO

Membri ai unor militii siite din Yemen au preluat marti controlul asupra complexului in care se afla palatul prezidential din Sanaa, capitala tarii, a anuntat un oficial militar de rang inalt, relateaza Mediafax, citand AFP.

Organizatia Al-Qaida din Yemen a revendicat atacul terorist de la Charlie Hebdo. SUA: Inregistrarea este autentica. VIDEO
Organizatia Al-Qaida din Yemen a revendicat atacul terorist de la Charlie Hebdo. SUA: Inregistrarea este autentica. VIDEO

Expertii serviciilor secrete din SUA au stabilit ca inregistrarea video prin care Al-Qaida in Peninsula Arabia revendica atacul terorist care a vizat revista Charlie Hebdo este "autentica", anunta Departamentul de Stat, citat de AFP, potrivit Mediafax.

Un lider al Al-Qaida in Yemen ameninta Franta cu noi atacuri.
Un lider al Al-Qaida in Yemen ameninta Franta cu noi atacuri. "Nu veti fi in siguranta cat timp luptati impotriva lui Allah"

Un lider religios al Al-Qaida in Peninsula Araba (AQPA), din care ar fi facut parte fratii Kouachi, autorii atentatului de la Charlie Hebdo, a amenintat Franta cu noi atacuri, intr-o inregistrare video difuzata vineri, a anuntat SITE.

Recomandări
Vine nota de plată. Boloș se plânge, în șoaptă, că nu sunt bani pentru majorările de salarii și de pensii aprobate de Guvern
Vine nota de plată. Boloș se plânge, în șoaptă, că nu sunt bani pentru majorările de salarii și de pensii aprobate de Guvern

„(...) se impune identificarea fondurilor necesare pentru plata drepturilor salariale majorate”. Asta este una dintre concluziile unui mini-raport prezentat de șeful Finanțelor, Marcel Boloș, în ședința de Guvern de joi, 25 aprilie. 

Doi angajați ai unei bănci sunt cercetaţi după ce ar fi furat din contul unei persoane aproximativ 140.000 de euro
Doi angajați ai unei bănci sunt cercetaţi după ce ar fi furat din contul unei persoane aproximativ 140.000 de euro

Doi funcţionari bancari sunt urmăriţi penal de procurori, după ce ar fi sustras din contul unei persoane în vârstă de 64 de ani aproximativ 140.000 de euro, a informat, vineri, Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti.

Eurostat: Prețurile plătite pentru energia electrică și gazele naturale de către români, printre cele mai mici din UE
Eurostat: Prețurile plătite pentru energia electrică și gazele naturale de către români, printre cele mai mici din UE

Eurostat a publicat statistica cu privire la prețurile plătite pentru energie electrică și gaze naturale de consumatorii casnici și non-casnici din cadrul Uniunii Europene (UE).