Raport critic al SUA pentru România cu privire la ”eforturile de după ianuarie 2017 de a submina DNA”
Amestecul politicului în lupta anticorupție are efecte pe cât de directe, pe atât de negative asupra afacerilor şi investiţiilor în economie, arată un raport legat de mediul de business, publicat de Departamentul american de Stat.
Dacă vor să atragă bani americani în România, responsabilii trebuie să arate transparență şi să reducă birocraţia, adăugă în acelaşi document autorităţile de la Washington.
Documentul poate fi consultat aici
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Departamentul american de Stat, echivalentul Ministerului de Externe, arată cu degetul către România unde, în ultimul an, schimbările politice, inclusiv de Guvern, au complicat mediul de afaceri.
În mod normal, arată partenerul strategic al României, înainte să fie adoptată o nouă lege, trebuie consultate toate părţile implicate şi ar trebui ca responsabilii să se bazeze pe studii de impact, ceea ce nu ar fi făcut de fiecare dată cei aflaţi la putere.
Mai mult, americanii spun că legea îi apară pe politicieni, însă, în acelaşi timp, aceştia critică frecvent magistraţii şi arată lipsă de respect faţă de deciziile din justiţie, fără să suporte vreo consecinţă.
"Iar eforturile de după luna ianuarie 2017 de a submina procurorii anticorupţie din România şi de a slăbi independenţa justiţiei au afectat încredere investitorilor în angajamentul guvernului faţă de combaterea corupţiei", se arată în documentul menţionat.
Oamenii de afaceri se plâng că, cel mai des, s-au lovit de corupţie la nivel guvernamental şi local şi nominalizează alături de acestea Fiscul şi vămile. Ritmul reformelor economice a încetinit la noi, susţin americanii şi, în plus, a apărut şi amestecul politicului în lupta anticorupţie.
"Atragerea şi păstrarea unor investiţii suplimentare va necesita noi progrese în domeniul transparenţei, stabilităţii şi predictibilităţii procesului de elaborare a deciziilor economice precum şi reducerea procedurilor birocratice netransparente", spune Departamentul de Stat.
Cătălin Radu Tănase, corespondent Știrile ProTV: "America este pe plan militar principalul aliat. Economic vorbind, SUA au investit în România peste 20 de miliarde de dolari, pentru că România are o poziţie strategică, este membră UE, are resurse naturale şi forţă de muncă de calitate. Aşa că un mediu de afaceri prietenos ar fi de aşteptat să aducă şi mai mulţi bani în ţară.”
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Sursa: Pro TV
Etichete: departamentul de stat, legile justiției, catalin radu tanase,
Dată publicare:
20-07-2018 19:33