Primele inregistrari VIDEO de pe insula aparuta in urma cutremurului din Pakistan
Insula formata in urma cutremurului produs marti in Pakistan nu este o structura fixa, ci o gramada de noroi amestecat cu pietre care se va dezintegra cu timpul, afirma seismologii, citati de AFP.
Cutremurul puternic din Pakistan a dat nastere unei "insule" care a iesit brusc la suprafata in Marea Arabiei, la sute de kilometri distanta de epicentru.
"Nu este ceva mic, este o chestie imensa care a iesit din apa", afirma Muhammad Rustam, un locuitor din Gwadar, port strategic pakistanez, situat la circa 400 de kilometri sud de epicentrul seismului cu magnitudinea de 7,7, produs marti in provincia Balucistan.
Dupa cutremur, locuitorii din Gwadar au vazut aparand la cateva sute de metri in largul coastei o proeminenta gigantica de circa 20 de metri inaltime, 40 de metri latime si aproximativ 100 de metri lungime.
"Este intr-adevar foarte straniu si putin inspaimantator sa vezi subit asa ceva iesind din apa", marturiseste Rustam.
Pescarii, intrigati, s-au apropiat marti de aceasta protuberanta maritima.
Seismul cu magnitudinea 9 aflat la originea unui tsunami devastator in Japonia in 2011 a fost de o asemenea intensitate incat a deplasat cu aproximativ 17 centimetri axa Pamantului si, prin urmare, a scurtat aceasta zi cu 1,8 microsecunde, potrivit calculelor NASA.
Numeroase alte cutremure au efecte inedite sau surprinzatoare pentru un neofit. In spatele fascinatiei "noii insule din Gwadar" se ascunde o explicatie stiintifica, legata de miscarea placilor tectonice si de "vulcanii noroiosi".
O echipa a Institutului pakistanez de oceanografie s-a deplasat pe aceasta insula si a gasit concentratii mari de metan. "Echipa noastra a descoperit bule care urcau la suprafata insulei si luau foc in apropierea unei flacari", a declarat pentru AFP Mohammad Danish, cercetator al acestui institut public.
In opinia lui Gary Gibson, seismolog la universitatea din Melbourne, in Australia, aparitia acestei insule la sute de kilometri de epicentrul cutremurului este "foarte curioasa".
"Acest lucru s-a produs deja in trecut in aceasta regiune, dar este un eveniment iesit din comun, foarte rar, nu am auzit niciodata vorbindu-se despre asa ceva", la o astfel de distanta de epicentru, a explicat el pentru AFP.
Aceasta "insula" ar fi de fapt un "vulcan noroios", o protuberanta formata din sedimente aduse la suprafata de presiunea gazului metan in timpul seismului, subliniaza Gibson.
Insula nu este, prin urmare, o structura fixa, ci o gramada de noroi amestecat cu pietre care se va dezagrega pe masura ce va trece vremea, spre deosebire de inaltarile stancoase permanente aparute la jonctiunea placilor tectonice.
Batranii din Gwadar isi amintesc de un cutremur cu magnitudinea de 8,1 in zona Makran din Balucistan. Acest cutremur a dat nastere unui tip similar de "insula", confirma Gibson. Dar nu serveste la nimic ca aceasta proeminenta din largul Gwadar sa primeasca un nume deoarece ea va disparea, sustin oamenii de stiinta.
Aceasta «insula» se va dezintegra in urmatoarele saptamani sau luni", apreciaza Shamin Ahmed Shaikh, directorul departamentului de geologie al Universitatii din Karachi, metropola din sudul Pakistanului.
Aparitia acestei protuberante stranii in largul Gwadar se datoreaza intensei activitati geologice din aceasta regiune situata la jonctiunea placilor tectonice indiana si araba, subliniaza el.