Pentru prima data, China gazduieste summit-ul G20, al marilor puteri ale lumii. Comunistii inchid fabricile si golesc un oras

Dată publicare: 31-08-2016 13:18
Dată actualizare: 03-09-2016 07:23


Hangzhou, China - GETTY

FOTO si VIDEO. Pregatirile extravagante ale Chinei, care va gazdui in acest weekend, pentru prima data, summitul G-20, arata cat disperata este aceasta tara sa fie considerata "una de-a lor", a celor din cercul marilor puteri, scrie Los Angeles Times.

Autoritatile chineze au pierdut luni intregi pentru a transforma capitala antica Hangzhou intr-un simbol al modernismului si al inovatiei.

Un depozit va fi umplut cu 900 de tone de mancare, iar o armata de 760.000 de voluntari va patrula pe strazi.

Sute de fabrici se vor inchide, pentru ca cerul sa nu se polueze si sa ramana complet albastru. Autoritatile locale au distribuit carti in limba engleza, pentru ca rezidentii sa ii intampine cum se cuvine pe vizitatori pe acest "paradis pe pamant", chiar daca ei vor fi tinuti la distanta de demnitari.

Este pentru prima data cand China conduce summit-ul celor 20 de lideri mondiali, iar evenimentul care are loc in Hangzhou, un oras in care vechiul se imbina cu noul, ii ofera presedintelui Xi Jinping platforma perfecta pentru a demonstra influenta economiei tarii sale, dar si pentru a-si promova imaginea de lider global.

"Din punct de vedere politic, este foarte important pentru China sa fie vazuta nu numai ca un egal al acestor foste puteri imperialiste, dar chiar sa le si surclaseze", spune David Loevinger, un fost specialist in situatia Chinei la Trezoreria de Stat a SUA.

Liderii chinezi pun la punct fiecare detaliu - incepand cu cererile lor ca toate conversatiile sa se limiteze la economie si sa nu se discute despre dispute teritoriale si terminand cu dorinta lor de a instala luminite, pentru ca lacul unde se vor aduna ... sa straluceasca.

"Insistam sa combinam delicatetea cu grandoarea, conform standardelor internationale de prima-clasa. Ii asteptam pe prietenii nostri din toata lumea sa se adune in jurul Lacului de Vest", declarat Zhao Yide, presedintele Partidului Comunist din Hangzhou.

In schimb, "prietenii locali" sunt incurajati sa paraseasca orasul inainte de 4 septembrie, cand incepe summit-ul, iar Guvernul le-a dat zile libere localnicilor, ca sa fie sigur ca asa se va intampla.

Bacaniile trebuie sa ramana deschise, insa autoritatile inchid scolile, opresc tururile turistice, limiteaza numarul masinilor de pe strazi si intaresc masurile de securitate. "Am fost cu fiul meu la un restaurant sa mancam micul dejun si am fost luati la intrebari o jumatate de ora. Asa ca mai bine sa aveti noodles instant acasa", a scris un utilizator chinez pe reteaua de socializare Weibo, care este versiunea chinezeasca a Twitter-ului.

Si, pentru a se asigura ca imaginile captate din drone vor fi pitoresti, autoritatile au dat ordin ca acoperisurile sa fie vopsite in gri, sustine publicatia South China Morning Post. Iar reclamele din New York Post de acum cateva zile anuntau aceasta intalnire importanta a liderilor G20 si le ura bun venit vizitatorilor pe pagina de Facebook a orasului Hangzhou, desi acest site este blocat in China comunista.

Nici macar zvonurile legate de supra-cheltuieli nu i-au oprit pe mai marii chinezi sa se laude cu importanta evenimentului, care aduna la un loc 19 tari puternice si Uniunea Europeana. In ceea ce priveste SUA, acestea vor fi reprezentate de Barack Obama si Jack Lew, secretarul Trezoreriei.

China vede oportunitati. Aceasta tara vede cum cresterea sa economica a incetinit in ultimii 7 ani, in timp ce comunitatea internationala este ingrijorata in privinta revendicarilor asupra Marii Chinei de Sud. Insa China poate de asemenea sa se prezinte ca o sursa globala de stabilitate, in contextul in care Uniunea Europeana este zguduita de BREXIT-ul provocat de Marea Britanie, Europa are probleme din cauza crizei refugiatilor, iar in SUA sunt mari incertitudini legate de alegerile prezidentiale.

China a ales in mod strategic sa se prezinte cu Huangzhou, capitala provinciei Zhejiang, care se afla la aproximativ 160 de kilometri de Shanghai. Acest oras este una dintre cele 7 capitale antice ale Chinei, iar scriitorii au inaltat ode despre aceasta asezare timp de secole. Imaginea Lacului de Vest, care face parte din patrimoniul UNESCO, este pe spatele bancnotei chinezesti de 1 yuan.

Exploratorul italian Marco Pollo a spus la un moment dat de acest oras ca este "cel mai magnific din lume", iar New York Times l-a inclus in lista celor 50 de locuri care trebuie vizitate anul acesta.

Hangzhou mai simbolizeaza si dezvoltarea economica a tarii. Jack Ma, unul dintre cei mai bogati oameni din China, si-a fondat compania sa de cumparaturi online, Alibaba, intr-un apartament micut din Hangzhou.

In general, China vrea sa faca totul la scala mare atunci cand vine vorba de evenimente cu reprezentare la nivel global. Aceasta tara a cheltuit 40 de miliarde de dolari cand a organizat Jocurile Olimpice din 2008, a carei ceremonie de deschidere a folosit nu mai putin de 30.000 de artificii. Anul trecut, 200 de avioane au zburat pe deasupra capitalei pentru a marca cea de-a 70-a aniversare a capitularii Japoniei in cel de-al Doilea Razboi Mondial.

Iar pregatirile Chinei pentru summitul G20 vor fi comparate cu eforturile sale din 2014, la summitul Cooperarii Economice Asia-Pacific, atunci cand cerul s-a transformat intr-un albastru foarte rar vazut in aceasta tara (fapt care a dus la aparitia expresiei 'albastru APEC'), iar traficul auto din Beijing a disparut. Insa summit-ul G20 din acest an este de asteptat sa coste mult mai mult.

Rezidentii din Hangzhou au trait in ultima perioada intr-un praf continuu, din cauza santierelor de constructii, alaturi de super aglomerari in trafic.

Orasul a preluat conducerea a 651 de proiecte de infrastructura, a demolat cladirile vechi, a relocat populatia rezidenta si a construit o noua autostrada cu legatura la aeroport.

Sursa: Los Angeles Times


VIDEO PROTVPLUS.RO