Klaus Iohannis a promulgat Legea Amnistiei si Codul de Procedura Fiscala. Cine scapa de plata unor datorii
Presedintele Klaus Iohannis a promulgat luni Legea Amnistiei si Codul de Procedura Fiscala. Legea amnistiei ii iarta de la plata contributiilor sociale pe cei ale caror venituri din diurne sau drepturi de autor au fost reincadrate de Fisc drept salarii.
Scapa de plata si cei care au realizat venituri de cativa lei din dividende sau dobanzi bancare, pentru care ar fi trebuit sa achite contributii sociale de 468 de lei pe an. Desi a retrimis la Parlament Codul Fiscal, presedintele a promulgat Codul de procedura fiscala, care contine doar regulile pentru aplicarea taxelor si impozitelor, nu si valoarea acestora.
Codul de procedura fiscala a fost aprobat de Senat la 28 aprilie si de Camera Deputatilor la 24 iunie, dupa ce in luna martie a fost adoptat de Guvern. Legea privind Codul fiscal a fost retrimisa, vineri, spre reexaminare in Parlament de presedintele Klaus Iohannis.
Consilierul prezidential Cosmin Marinescu a declarat ca unul dintre argumentele pentru care seful statului a respins Codul fiscal este faptul ca acesta nu are acordul FMI si al Comisiei Europene si vine in contradictie cu Strategia fiscal-bugetara si Programul de convergenta.
El a aratat ca, desi de la nivel guvernamental este confirmata necesitatea unor masuri care sa acopere abaterea de la tinta de deficit, acestea nu au fost, insa, prezentate si nu a fost facut cunoscut niciun plan privind reducerea cheltuielilor bugetare. "inca nu stim clar cum va putea arata bugetul pentru 2016. Ar fi trebuit ca masurile compensatorii sa fi fost prezentate inca de la inceput, pentru a cunoaste si cealalta fateta a relaxarii fiscale", a sustinut Marinescu, conform Agerpres.
Coalitia de guvernare urmeaza sa organizeze o sesiune extraordinara pentru rediscutarea acestui document. Tot luni seful statului a semnat decretul de promulgare a legii privind anularea unor obligatii fiscale.
Legea a fost aprobata pe 24 iunie in plenul Camerei Deputatilor, for decizional, cu 302 voturi pentru si 2 impotriva.
Actul normativ prevede anularea unor diferente de obligatii fiscale principale, precum si obligatiile fiscale aferente acestora, stabilite de organul fiscal prin decizie de impunere emisa si comunicata contribuabilului, ca urmare a reconsiderarii/reincadrarii unei activitati ca activitate dependenta, pentru perioadele fiscale de pana la 1 iunie 2015 si neachitate pana la data intrarii in vigoare a prezentei legi.
Totodata, se anuleaza contributia de asigurari sociale de sanatate stabilita prin decizie de impunere emisa si comunicata contribuabilului, datorata de persoanele pentru care baza lunara de calcul a contributiei de asigurari sociale de sanatate este mai mica decat salariul minim brut pe tara aferenta perioadelor fiscale cuprinse intre 1 ianuarie 2012 si 31 decembrie 2014 si neachitata pana la data intrarii in vigoare a prezentei legi.