Michoacan, statul mexican in care taranii au luat armele in maini ca sa lupte cu traficantii de droguri. FOTO si VIDEO

18-01-2014 16:47


Luptatori vigilante din statul mexican Michoacan

Michoacan, primul stat din Mexic unde au fost trimise trupe militare ca sa lupte cu bandele de traficanti de droguri, este gata sa scape de sub control.

Intr-un reportaj realizat de BBC News se arata ca fortele paramilitare ale localnicilor (asa numitii "vigilante"), care s-au organizat pentru a rezista in fata gangsterilor, au determinat unul dintre cele mai puternice carteluri de droguri, Cavalerii Templieri, sa fuga din una din ascunzatorile lor din regiunea Tierra Caliente.

In timpul retragerii cartelului pe langa orasul Apatzingan, membrii acestuia au incendiat camionetele localnicilor si au blocat drumurile care duceau spre autostrada principala. Intre timp, armata, care fusese trimisa sa restaureze ordinea si sa-i dezarmeze pe cei care se aparau in orasul Antunez, a deschis focul si a ucis 2 localnici.

De asemenea, au fost raportate atacuri cu sticle incendiare si in Apatzingan, posibil ale gangsterilor, chiar sub nasul personalului militar si al fortelor federale ale politiei care patrulau pe acolo.

"Acesta este un stat care a esuat complet", spune comandantul Cinco - liderul fortelor de "vigilante" din satul Paracuaro. El afirma ca militiile locale au aparut pentru ca oamenii se saturasera sa fie jupuiti de bani de cartelurile de droguri, in timp ce politia nu facea absolut nimic. Mai mult decat atat, unii ofiteri de politie ar fi fost corupti, platiti de bandele de traficanti.

Acum, strazile din Paracuaro se afla in mainile taranilor "vigilante". Tinerii care pana mai ieri culegeau recoltele de lamai si avocado, invata in prezent cum sa foloseasca noile arme automate, a caror provenienta ridica serioase semne de intrebare..

Tot satul se aduna in piata principala ca sa asculte planurile fortelor locale, acum ... ca banda traficantilor s-a retras din zona. Unii localnici se tem inca sau pur si simplu au impresia ca vechiul dusman a fost inlcuit cu unul nou. Altii au in maini pancarde cu mesaje prin care multumesc acestor "vigilante" pentru ca si-au scapt din mainile Cavalerilor Templieri.

Pe scena improvizata, comandantul Cinco trece direct la subiect: "Fortele de autoaparare nu sunt forte paramilitare. Si voi sunteti membri ai acestor forte de autoaparare!"

Insa, in timp ce acesti vigilante se bucura de suportul populatiei din regiunea mexicana Tierra Caliente, principala intrebare care se naste este daca acesti luptatori vor renunta la armele lor de foc atunci cand va veni timpul. Comandantul Cinco insista ca acest lucru se va intampla, mai devreme sau mai tarziu.

"Dupa cum merge treaba acum, se pare ca in vreo doua luni vom curata tot statul de Cavalerii Templieri si si vom merge cu totii pe la casele noastre. Suntem aici doar de vreo 10 zile si deja lumea se simte libera, afacerile revin la normal. In doua luni statul Michoacan va fi curat.", spune comandantul.

Pentru multi insa, aceasta estimare este mai mult decat optimista.

Sursa: BBC NEWS


VIDEO PROTVPLUS.RO