La 9 luni de la tentativa de puci, Erdogan este la un pas de puterea absoluta. "Un om moare, opera ii supravietuieste"

Dată publicare: 15-04-2017 16:15
Dată actualizare: 18-04-2017 07:02


Recep Erdogan

Neobositul Recep Tayyip Erdogan nu si-a menajat eforturile pentru a triumfa, duminica, in cel mai important scrutin din viata sa, comenteaza AFP.

La noua luni dupa ce a infrant o tentativa sangeroasa de puci, presedintele turc, in varsta de 63 de ani, joaca totul intr-un referendum pe tema revizuirii Constitutiei care ii va permite, in cazul unei victorii, sa-si consolideze in mod considerabil puterile.

Sustinatorii lui Erdogan considera ca reforma este necesara in vederea asigurarii stabilitatii la varful statului. insa criticii sai denunta un text redactat ”pe comanda” pentru actualul presedinte, acuzat de o deriva autoritarista.

In contextul in care scrutinul se anunta strans, Erdogan a batut Turcia in ultimele saptamani pentru a-si mobiliza sustinatorii, din Diyarbakirul kurd si pana la Izmir, la Marea Egee, fara sa uite Istanbulul, unde si-a scris primele pagini ale legendei politice.

Din cauza ritmului epuizant - mai multe mitinguri pe zi -, Edogan a fost nevoit sa-si anuleze, la sfarsitul lui martie, discursuri in estul tarii, dupa ce si-a pierdut vocea.

Presedintele turc si-a folosit mai mult ca niciodata calitatile de tribun fara pereche, sustinand discursuri intesate de poezie nationalista si fragmente din Coran, neobosit, pentru a impregna spiritele.

”Erdogan este un imam in sensul oratorului capabil sa electrizeze multimile, sa le faca sa planga sau sa le faca sa le fie frica”, subliniaza Samim Akgönül, un profesor la Universitatea din Strasbourg, in estul Frantei. ”Verva sa impresioneaza”.

MOSTENIRE

Erdogan este prezentat adesea in Occident ca un sultan de nedetronat, insa aceste eforturi arata, potrivit lui Aydin Aydintasbas, de la Consiliul European pentru Relatii Internationale, ca ”sultanatul” nu-i este tocmai total.

"Erdogan trebuie sa continue sa castige scrutinuri pentru a ramane la putere si sa faca campanie in permanenta, explica ea.

De cand a venit la putere - in 2002 - partidul sau al Justitiei si Dezvoltarii (AKP), Erdogan a trecut prin zeci de scrutine, din care a iesit invingator.

Referendumul de duminica are loc dupa cel mai dificil an din cariera sa politica, in care au avut loc o serie de atentate sangeroase si, mai ales, o tentativa de lovitura de stat, in noaptea de 15 spre 16 iulie.

Imaginea lui Erdogan adesandu-se in acea noapte natiunii de pe ecranul unui smartphone, livid la fata, a marcat spiritele. La fel ca sosirea sa triumfala pe principalul aeroport din istanbul, dimineata, marcand infrangerea pucistilor.

Erdogan, care domina politica turca de 15 ani, pare hotarat sa marcheze istoria tarii sale, dupa modelul fondatorul Republicii, Mustafa Kemal.

”Un magar moare, saua ii supravietuieste. Un om moare, opera ii supravietuieste”, repeta adesea seful statului, care si-a multiplicat de asemenea trimiterile la sultanul Mehmet al II-lea, cel care a cucerit Constanipolul in 1453.

Proiectele sale gigantice de infrastructura au transformat deja fata Turciei, dar mai ales Istanbulul, unde un al treilea pod traverseaza deja Bosforul, dar si mai multe tuneluri.

”REIS

Nascut la Kasimpasa, un cartier popular din Istanbul, Erdogan se lauda adesea cu originile sale modeste. Educat la un liceu religios, vanzator stradal, "Tayyip" a visat o vreme o cariera de fotbalist, dupa care s-a lansat in politica, in miscarea islamista.

Ales primar al istanbulului in 1994, el triumfa in 2002, cand AKP obtine victoria in alegerile legislative si devine premier, un an mai tarziu, dupa ce-i este amnistiata o pedeapsa cu inchisoarea la care a fost condamnat dupa ce a recitat in public un poem religios.

”Reis” (sef) ramane pentru sustinatorii sai omul miracolului economic si reformelor care au eliberat majoritatea religioasa si conservatoare din tara de dominatia elitei laice.

Insa de la marile manifestatii antiguvernamentale din primavara lui 2013, reprimate cu brutalitate, el a devenit totodata figura cea mai criticata din Turcia, critcii sai denuntand o deriva autocratica si islamista.

In cadrul starii de urgenta, in vigoare de la puciul esuat, autoritatile si-au multiplicat arestarile in randul opozantilor prokurzi, acuzati de ”terorism” si in randul jurnalistilor critici.

Anumiti analisti apreciaza ca presedintele, considerat un pragmatic, in pofida temperamentului sau vulcanic, ar putea sa-si imblanzeasca tonul fata de Europa si sa faca un gest de deschidere catre kurzi dupa referendum - in cazul in care iese invingator.

Revizuirea Constitutiei, supusa votului turcilor duminica, ii va permite teoretic lui Erdogan sa ramana la putere pana cel putin in 2029. El va avea atunci varsta de 75 de ani.

Sursa: News.ro


VIDEO PROTVPLUS.RO