IMAGINI in premiera din bunkerul nuclear top-secret al fostului dictator comunist al Albaniei. Constructia are 106 camere

24-11-2014 10:48


Bunker in Albania

Un bunker nuclear top-secret, construit de fostul dictator al Albaniei Enver Hoxha, a fost deschis publicului, la zeci de ani de la inaugurarea sa de catre fostul regim comunist, care se temea de un atac din partea Occidentului.

Conform The Daily Telegraph, bunkerul a ramas intact, fara schimbari, iar vizitatorii pot "admira" inclusiv patul dictatorului, care este si acum acoperit cu o patura rosie, in timp ce pe masuta de langa pat se afla un aparat de radio din epoca sovietica.

Actualul premier al Albaniei Edi Rama a fost "ghid" la evenimentul de deschidere a bunkerului catre public, pe care l-a caracterizat drept un ... "complex de 5 stele".

In timpul dictaturii de 40 de ani a lui Hoxha, Albania a fost una dintre cele mai izolate tari din lume, fiind obsedata de "pericolul" unui atac din partea tarilor din Vest.

Acum, dupa 24 de ani de la caderea regimului, tara este inca plina de ramasitele celor aproximativ 700.000 de bunkere. Oficialii spun ca aceste structuri, care sunt numite "ciuperci" de localnici, au fost construite ca sa fie indestructibile si ca sa constituie o baza de aparare in fata unei potentiale armate de "de milioane". Conform unor surse de incredere citate de Daily Telegraph, Hoxha, care a murit in 1985, a avut cel putin 4 locuri secrete de refugiu, construite special pentru el si pentru familia sa, in jurul regiunii Tirana.

Bunkerul care a fost deschis publicului sambata, 22 noiembrie, se afla la baza unui munte aflat la est de capitala Tirana si are o suprafata de 2685 de metri patrati, sub pamant. De asemenea, are peste 5 nivele si 106 camere, printre care si o sala de cinema. Adapostul a fost construit intre anii 1972-1978 si urma sa serveasca drept centru de comanda al comitetului central al partidului comunist pe timp de razboi.

Sursa: The Daily Telegraph

VIDEO PROTVPLUS.RO