Eclipsa de lună de pe 27 iulie 2018. VIDEO cu spectacolul cosmic

×
Codul embed a fost copiat

Vineri, 27 iulie 2018, a avut loc cea mai lungă eclipsă de lună din secolul al XXI-lea! Evenimentul a fost transmis live pe www.stirileprotv.ro.

Vineri seara, universul a oferit un spectacol cosmic ce are loc o dată la o sută de ani.

VIDEO cu eclipsa de pe 27 iulie 2018:

Desfășurarea evenimentelor:

Luna s-a aflat în totalitate în umbra Pământului la ora 22.29. „Tot discul se va afla scufundat în umbră, căpătând nuanţe de la portocaliu la cărămiziu, acesta fiind şi momentul în care începe totalitatea”, anunța astro-urseanu.ro.

Maximul eclipsei, când Luna se află cel mai aproape de centrul umbrei, s-a produs la ora 23.22.

Totalitatea eclipsei a durat 103 minute, fiind cea mai lungă din secolul 21, la diferenţă mică de eclipsele care vor avea loc pe 26 iunie 2029 şi 7 iulie 2047, care vor avea totalităţi cu durata de 102 minute.

La ora 00.13, Luna a început să iasă din umbră, totalitatea luând sfârşit. „Urmăriţi în continuare Luna, pentru că va reveni treptat la strălucirea dinainte de eclipsă”, recomandau specialiştii înaintea fenomenului.

La ora 01.19, Luna a ieșit complet din umbră, fiind mai deschisă la culoare.

Credințe despre spectacolul astronomic al secolului

Cea mai lungă eclipsă totală din secolul XXI a aliniat Soarele cu Pământul, Luna, dar şi planeta Marte, care a devenit vizibilă sub Lună. 

Acest spectacol astronomic rar a putut fi urmărit cu ochiul liber, deşi cei care dispun de un telescop sau măcar de un binoclu performant au avut cu adevărat locuri în primul rând al acestui spectacol cosmic vizibil din Europa, Africa, Asia şi Australia. Eclipsa de Lună, care corespunde momentului în care Selena intră în umbra Pământului, a putut fi urmărită din jumătate de lume, fie ca o eclipsă totală, fie ca una parţială. Africa de Est şi de Sud, Orientul Mijlociu şi India sunt regiunile de unde eclipsa de Lună a putut fi urmărită cel mai bine.

Eclipsa de Lună nu a fost vizibilă din America de Nord şi din cea mai mare parte a Oceanului Pacific. Următoarea eclipsă de Lună cu o durată similară va avea loc abia în anul 2123.

Adrian Shonka, astronom: "De la ora 9 şi 20 marginea din stânga jos a lunii începe să se întunece şi deja după o oră toată luna este întunecată, culoarea pe care o va avea nu o ştim exact, este între portocaliu şi maroniu" .

Eclipsa de lună 27 iulie 2018: înainte de miezul nopţii, luna s-a aflat în cel mai îndepărtat punct de Pământ.

Adrian Shonka: "Vom avea deschis la Observator între ora 21 şi 3 dimineaţa. Eclipsa se termină pe la ora 1 şi ceva, dar se mai văd şi alte planete pe cer şi oamenii îi pot vedea pe Marte, pe Saturn, pe Jupiter şi pe Venus la începutul serii." 

Este cea mai lungă eclipsă totală de Lună din secolul XXI. A durat cu 40 de minute mai mult decât superluna albastra, sângerie, din ianuarie 2018. În total, 4 ore. Eclipsele de Lună sunt printre fenomenele cosmice uşor de observat. Trebuie doar să priveşti spre cer. Nu e nevoie de telescop sau echipamente speciale, dar cu ajutorul acestora poţi vedea detalii cum sunt craterele de pe suprafaţa satelitului natural.

Eclipsa de lună 27 iulie 2018: Chinezii credeau că, în timpul eclipsei totale, Luna e devorată de un dragon; amerindienii erau convinşi că astrul cade pradă unor câini uriaşi; romanii aprindeau torţe ca să îndepărteze spiritele care luau lumina lunii. Aceste temeri arhaice influenţează încă, spun psihiatrii, o parte a populaţiei.

Doctor Vladimir Nica, medic psihiatru: "Persoanele predispuse, care au o anxietate peste medie, în cadrul unui eveniment de genul ăsta mai puţin frecvent, au tendinţa să asocieze, conform unor credinţe populare foarte vechi, acest eveniment astronomic cu ceva negativ, catastrofic, care se întâmplă cu grupuri mari de oameni sau chiar cu întreaga planetă. Ar trebui să caute adevărata cauză a anxietăţii."

Şi cei pasionaţi de zodii pun pe seama eclipsei o stare de nelinişte, care va ţine, spun astrologii, câteva săptămâni după încheierea fenomenului.

Neti Sandu: "Fenomenul de Lună plină înseamnă soarele în Leu de data asta şi cu lună în Vărsător. Şi în Vărsător este Mercur retograd. O să avem un exces de energie pe care trebuie să îl drenăm, să facem totul cu măsură. Poate prin septembrie ne mai liniştim!" 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Cele mai tari imagini de la Cupa Mondială de rugby din Franța
FOTO Cele mai tari imagini de la Cupa Mondială de rugby din Franța
Citește și...
Interviu cu Papa Francisc, din avion, după vizita din România
Interviu cu Papa Francisc, din avion, după vizita din România

Papa Francisc a acordat un interviu jurnaliștilor români, după vizita pe care Suveranul Pontif a făcut-o în țara noastră.

Andreea Esca, de la Vatican: mesajul Papei Francisc înainte de a pleca spre țara noastră
Andreea Esca, de la Vatican: mesajul Papei Francisc înainte de a pleca spre țara noastră

Papa Francisc vine de vineri în România, iar în avionul care îl va transporta în țara noastră se va afla și Andreea Esca.

Povestea polițistului german care a început să plângă, după ce a ajutat românii să voteze
Povestea polițistului german care a început să plângă, după ce a ajutat românii să voteze

Moment emoţionant în haosul votului din străinătate, la alegerile europarlamentare de duminică.

Recomandări
Cum ar putea fi calculate pensiile începând de anul viitor, când unele s-ar putea mări cu 14 procente
Cum ar putea fi calculate pensiile începând de anul viitor, când unele s-ar putea mări cu 14 procente

De anul viitor pensiile s-ar putea mări cu 14 procente. După ce a adoptat proiectul privind modificările fiscale, Executivul lucrează la noua lege a pensiilor. Proiectul a fost schițat de Ministerul Muncii și conține 3 variante ale formulei de calcul.

Alertă la Spitalul de Copii „Louis Țurcanu” din Timișoara. 25 de minori au fost evacuați în urma unor degajări de fum
Alertă la Spitalul de Copii „Louis Țurcanu” din Timișoara. 25 de minori au fost evacuați în urma unor degajări de fum

25 de minori internați la Spitalul de Copii „Louis Țurcanu” din Timișoara au fost evacuați, miercuri seară, în urma unor degajări de fum într-o  cameră tehnică.   

România este pe ultimul loc în UE la vizitatori din străinătate. Unii străini spun că au auzit de țara noastră din întâmplare
România este pe ultimul loc în UE la vizitatori din străinătate. Unii străini spun că au auzit de țara noastră din întâmplare

De ziua mondială a turismului aflăm că suntem pe ultimul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește numărul vizitatorilor străini.