Eclipsa de lună de pe 27 iulie 2018. VIDEO cu spectacolul cosmic

Ultimul update: Sambata 28 Iulie 2018 01:36
Data publicarii: Vineri 27 Iulie 2018 16:37
Categorie: Stirileprotv iti recomanda

Vineri, 27 iulie 2018, a avut loc cea mai lungă eclipsă de lună din secolul al XXI-lea! Evenimentul a fost transmis live pe www.stirileprotv.ro.

Vineri seara, universul a oferit un spectacol cosmic ce are loc o dată la o sută de ani.

VIDEO cu eclipsa de pe 27 iulie 2018:

Desfășurarea evenimentelor:

Luna s-a aflat în totalitate în umbra Pământului la ora 22.29. „Tot discul se va afla scufundat în umbră, căpătând nuanţe de la portocaliu la cărămiziu, acesta fiind şi momentul în care începe totalitatea”, anunța astro-urseanu.ro.

Maximul eclipsei, când Luna se află cel mai aproape de centrul umbrei, s-a produs la ora 23.22.

Totalitatea eclipsei a durat 103 minute, fiind cea mai lungă din secolul 21, la diferenţă mică de eclipsele care vor avea loc pe 26 iunie 2029 şi 7 iulie 2047, care vor avea totalităţi cu durata de 102 minute.

La ora 00.13, Luna a început să iasă din umbră, totalitatea luând sfârşit. „Urmăriţi în continuare Luna, pentru că va reveni treptat la strălucirea dinainte de eclipsă”, recomandau specialiştii înaintea fenomenului.

La ora 01.19, Luna a ieșit complet din umbră, fiind mai deschisă la culoare.

Credințe despre spectacolul astronomic al secolului

Cea mai lungă eclipsă totală din secolul XXI a aliniat Soarele cu Pământul, Luna, dar şi planeta Marte, care a devenit vizibilă sub Lună. 

Acest spectacol astronomic rar a putut fi urmărit cu ochiul liber, deşi cei care dispun de un telescop sau măcar de un binoclu performant au avut cu adevărat locuri în primul rând al acestui spectacol cosmic vizibil din Europa, Africa, Asia şi Australia. Eclipsa de Lună, care corespunde momentului în care Selena intră în umbra Pământului, a putut fi urmărită din jumătate de lume, fie ca o eclipsă totală, fie ca una parţială. Africa de Est şi de Sud, Orientul Mijlociu şi India sunt regiunile de unde eclipsa de Lună a putut fi urmărită cel mai bine.

Eclipsa de Lună nu a fost vizibilă din America de Nord şi din cea mai mare parte a Oceanului Pacific. Următoarea eclipsă de Lună cu o durată similară va avea loc abia în anul 2123.

Adrian Shonka, astronom: "De la ora 9 şi 20 marginea din stânga jos a lunii începe să se întunece şi deja după o oră toată luna este întunecată, culoarea pe care o va avea nu o ştim exact, este între portocaliu şi maroniu" .

Eclipsa de lună 27 iulie 2018: înainte de miezul nopţii, luna s-a aflat în cel mai îndepărtat punct de Pământ.

Adrian Shonka: "Vom avea deschis la Observator între ora 21 şi 3 dimineaţa. Eclipsa se termină pe la ora 1 şi ceva, dar se mai văd şi alte planete pe cer şi oamenii îi pot vedea pe Marte, pe Saturn, pe Jupiter şi pe Venus la începutul serii." 

Este cea mai lungă eclipsă totală de Lună din secolul XXI. A durat cu 40 de minute mai mult decât superluna albastra, sângerie, din ianuarie 2018. În total, 4 ore. Eclipsele de Lună sunt printre fenomenele cosmice uşor de observat. Trebuie doar să priveşti spre cer. Nu e nevoie de telescop sau echipamente speciale, dar cu ajutorul acestora poţi vedea detalii cum sunt craterele de pe suprafaţa satelitului natural.

Eclipsa de lună 27 iulie 2018: Chinezii credeau că, în timpul eclipsei totale, Luna e devorată de un dragon; amerindienii erau convinşi că astrul cade pradă unor câini uriaşi; romanii aprindeau torţe ca să îndepărteze spiritele care luau lumina lunii. Aceste temeri arhaice influenţează încă, spun psihiatrii, o parte a populaţiei.

Doctor Vladimir Nica, medic psihiatru: "Persoanele predispuse, care au o anxietate peste medie, în cadrul unui eveniment de genul ăsta mai puţin frecvent, au tendinţa să asocieze, conform unor credinţe populare foarte vechi, acest eveniment astronomic cu ceva negativ, catastrofic, care se întâmplă cu grupuri mari de oameni sau chiar cu întreaga planetă. Ar trebui să caute adevărata cauză a anxietăţii."

Şi cei pasionaţi de zodii pun pe seama eclipsei o stare de nelinişte, care va ţine, spun astrologii, câteva săptămâni după încheierea fenomenului.

Neti Sandu: "Fenomenul de Lună plină înseamnă soarele în Leu de data asta şi cu lună în Vărsător. Şi în Vărsător este Mercur retograd. O să avem un exces de energie pe care trebuie să îl drenăm, să facem totul cu măsură. Poate prin septembrie ne mai liniştim!" 

VIDEO PROTVPLUS.RO

VOCEA ROMANIEI

Antrenorii, în campanie electorală!

Ce motive au concurenții să ii aleagă pe Smiley , Andra​, Tudor Chirilă sau Irina Rimes​? Tu în ce echipă te-ai duce?


02:12

VOCEA ROMANIEI

Vocea României face 8 ani!

Ce făceau vedetele la 8 ani?


01:50

PROMO

La Untold a fost plin de magie în foișorul PRO TV

În cadrul unui festival magic, vedetele PRO TV și-au lăsat amprenta la foișorul PRO TV. Au dansat, s-au distrat, au trăit la maxim fiecare moment magic Untold.


01:49

VOCEA ROMANIEI

Reguli noi la Vocea Romaniei!


01:30

VOCEA ROMANIEI

Antrenorii emisiunii Vocea Romaniei​ au raspuns provocarii AM/N-AM

Tudor Chirila, Andra, Smiley si Irina Rimes s-au distrat raspunzand la cele mai nebune intrebari


03:13

PROMO

Interviu exclusive Subcarpați UNTOLD 2018

Am stat de vorbă cu cei de la Subcarpați care au făcut un show absolut incendiar la UNTOLD.


09:15

PROMO

Interviu EXCLUSIV Markus Schulz, interviu în exclusivitate la UNTOLD 2018: "Mă voi căsători cu o româncă."

Markus Schulz tocmai a semnat cu o casă de discuri din România. Și nu este singurul lucru care îl leagă de țara noastră. La anul, o va duce la altar pe logodnica lui româncă.


03:15

PROMO

Interviu Danny Avilla, unul dintre cei mai tineri DJ de la UNTOLD 2018

Are 23 de ani, o gândire extrem de matură și este originar din Spania. Danny Avila, unul dintre cei mai tineri DJ la ora actuală, interviu exclusiv PRO TV #iprotvlauntold


04:33

PROMO

Interviu EXCLUSIV Jason Derulo: "Am vrut să îi ofer unei fete un cadou și nu aveam bani, așa că i-am scris o piesă"

Artistul american Jason Derulo și-a încântat fanii la festival și continuă să o facă și după, într-un interviu EXCLUSIV, pentru PRO TV.


04:59

PROMO

Interviu EXCLUSIV ATB: „În muzică trebuie doar să încerci să fii tu, să rămâi tu. Să rămâi firesc, normal!”

ATB, unul dintre DJ-ii care au făcut atmosferă în orașul de pe Someș, a vorbit într-un interviu EXCLUSIV despre următorul album, despre cel mai dificil moment din cariera sa, dar și despre cum poate un DJ să rămână relevant în anul 2018


07:06
CTP

CTP, despre ”momentul emblematic” din Piața Victoriei: ”N-a intervenit niciunul!”

Rareș Năstase, despre proteste: ”I-am văzut pe jandarmi foarte ciudat organizați”

Infernul prin care a trecut o româncă. Răpită pe stradă în Londra și transformată în sclavă sexuală

Politico: Satul din România unde oamenii nu se mai întorc

Guvernul grec, acuzat că a comis ”mii de erori”. Focul, pus de un localnic, care a vrut să-și ascundă urmele

BIAS 2018. Spectacol aviatic impresionant, pe Aeroportul Băneasa. VIDEO

eclipsa de luna 27 iulie 2018

Eclipsa de lună de pe 27 iulie 2018. VIDEO cu spectacolul cosmic

Raport critic al SUA pentru România cu privire la ”eforturile de după ianuarie 2017 de a submina DNA”

Povestea incredibilă a femeii care a fost lovită de 2 ori de fulgere, la 1 an distanță, în aceeași zi

"Ostași, vă ordon să treceți Prutul”. Monument pentru jertfa celor 10.000 de ostași români

CTP, despre rivala Simonei din finala Roland Garros: E o aroganță menită să destabilizeze adversara

Banca Mondială: Oraşul Iaşi, singura şansă de progres a Moldovei