Doar 10 tari din lume NU sunt in razboi la ora actuala. Pe ce loc se afla Romania in topul celor mai pasnice state

Dată publicare: 02-10-2016 15:41
Dată actualizare: 05-10-2016 07:00


militar roman

Clasamentul Global Peace Index arata o situatie ingrijoratoare la nivel global: escaladarea violentei in intreaga lume, chiar si in Europa Occidentala si America de Nord

Potrivit raportului Global Peace Index, doar 10 state de pe glob - Botswana, Chile, Costa Rica, Japonia, Mauritius, Panama, Qatar, Elvetia, Uruguay si Vietnam – nu sunt implicate in niciun conflict, fie cu alt stat, fie intern. Pe de alta parte, in clasamentul mondial al celor mai pasnice state, care ia si alti factori in considerare, inclusiv amenintarea terorista, rata criminalitatii, procentul de cetateni in penitenciare sau relatiile cu tarile vecine, pe locul 1 este Islanda, urmata de Danemarca, Austria, Noua Zeelanda, Portugalia si Republica Ceha.

Romania este in acest top abia pe locul 30, ceea ce ne plaseaza totusi peste Italia, Franta Marea Britanie sau Statele Unite (care sunt abia pe 103). Pe ultimele pozitii se afla Afganistan, Irak, Sudanul de Sud si Siria. Clasamentul a fost realizat de Institutul pentru Economie si Pace, o organizatie internationala independent, care atrage atentia asupra escaladarii violentei pe intreg globul in ultimul an.

La nivel de regiuni, Europa continua sa fie cea mai pasnica din lume, singurele tari cu probleme fiind Grecia, Macedonia si Turcia – care a coborat 7 pozitii dupa lovitura de stat esuata.

Si la nivelul costurilor necesare pentru stoparea violentelor, Romania e pe o pozitie de mijloc, alocand doar 6% din PIB, la fel ca Marea Britanie. Suntem in schimb pe o pozitie fruntasa – 14 din 163 – in ceea ce priveste implicarea in conflicte interne si internationale in desfasurare - si stam bine si la siguranta societatii – mai bine decat americanii, de exemplu.

In ceeea ce priveste militarizarea, suntem pe o pozitie de mijloc, la un nivel similar cu cel al Spaniei sau Italiei.

Sursa: Pro TV


VIDEO PROTVPLUS.RO