De ce nu a făcut cel mai puternic seism din ultimul secol în Mexic un număr mare de morți
Preşedintele Mexicului a spus că seismul de vineri dimineață este cel mai puternic care a lovit ţara în ultimul secol și că se aşteaptă la o replică de până la 7,2 magnitudine.
”Seismologii încă mai calculează magnitudinea cutremurului din Mexic şi, dacă valorile vi se par apropiate, vă spun că scara Richter, fiind una logaritmică, o cifră mai mare după virgulă înseamnă o energie devastatoare de zeci de ori mai mare. Creşterea forţei seismice este exponenţială.
90 de milioane de oameni din toată America Latină au simţit seismul, iar în Ciudad de Mexico a durat cam un minut. Potrivit preşedintelui mexican este cel mai puternic cutremur din ultima sută de ani, dar în acest secol s-au schimbat multe.
Pe vremuri, seismele de asemenea magnitudine făceau sute de victime, acum se vorbeşte de câteva persoane decedate. Explicaţia stă, pe de o parte, în consolidarea clădirilor şi, pe de altă parte, într-o particularitate geografică.
Mexicanii au ghinionul să se afle pe centura de foc a Pacificului, dar au norocul că Mexico-City, capitala, este situată la o distanţă suficient de mare de zona de producere a cutremurelor, încât alarmă poate fi dată cu două minute înainte ca undă secundară, cea mai distructivă, să lovească.
Potrivit autorităţilor române, nu există informaţii legate de cetăţeni români afectaţi de seismul din Mexic, dar, dacă erau conaţionali de-ai noştri, în vacanţă la Cancun, Acapulco sau la ruinele mayaşe de la Chichen-Itza, cu siguranţă au simţit cutremurul şi replicile sale. Norocul face că toate obiectivele turistice să fie pe cealaltă coasta, la Atlantic, nu la Pacific, unde s-a produs dezastrul.
Acum, pentru că vorbim de un cutremur care a avut hipocentrul pe fundul Oceanului Pacific, a fost emisă o alertă de tsunami pentru toată regiunea” a relatat Cătălin Radu Tănase.