Ancheta BBC: refugiati sirieni, unii minori, lucreaza 12 ore/zi pentru branduri precum Marks and Spencer, Asos, Zara, Mango

25-10-2016 16:20

refugiati haine

BBC a filmat refugiati sirieni, unii dintre ei minori, care lucreaza pentru firme subcontractate de branduri precum Marks and Spencer, Asos, Zara sau Mango.

Refugiati sirieni minori muncesc in fabrici din Turcia care produc imbracaminte pentru retailerul Marks & Spencer si magazinul online ASOS, ambele britanice, arata o ancheta a jurnalistilor BBC Panorama.

Investigatia, ce a fostdifuzata luni seara, a descoperit ca refugiati sirieni de doar 15 ani muncesc in regim prelungit pe bani putini, pentru articole de imbracaminte ce sunt apoi expediate in Marea Britanie.

Jurnalistii de la BBC au fotografiat etichete ale Marks & Spencer in respectivele fabrici.

Unii refugiati sirieni lucreaza 12 ore pe zi intr-o fabrica de jeansi pentru firmele Mango si Zara, folosind substante chimice fara masuri adecvate de protectie, potrivit BBC.

"Nu am identificat pana acum dovezi despre muncitori sirieni care lucreaza in fabricile care ne aprovizioneaza, asa incat am fost foarte dezamagiti de aceste descoperiri, extrem de grave si inacceptabile pentru M&S", a reactionat un purtator de cuvant.

M&S a indicat ca lucreaza ca furnizorul turc pentru a le oferi contracte legale permanente tuturor muncitorilor sirieni.

La randul sau, o purtatoare de cuvant a ASOS a precizat ca subiectul este tratat cu maxima seriozitate.

Turcia a fost principala poarta de intrare pentru sirienii refugiati din cauza conflictului din tara lor. Se estimeaza ca 3 milioane de sirieni traiesc in prezent in Turcia, care a semnat in martie un acord cu Uniunea Europeana pentru stoparea fluxului de refugiati spre blocul comunitar.

O investigatie intreprinsa de Reuters anul trecut a gasit de asemenea dovezi ca refugiati sirieni copii muncesc in fabrici textile din Turcia, in conditii ilegale.
 

Sursa: BBC


VIDEO PROTVPLUS.RO