Analiza BBC: Ce trebuie stiut despre criza din Qatar si conflictul cu tarile arabe. Ce pozitie are Romania in acest scandal

Qatar
Getty

Micul stat al Qatarului, bogat in petrol si gaze, a fost izolat de cateva dintre cele mai puternice state ale lumii arabe, care au acuzat aceasta tara ca finanteaza terorismul.

Aceasta decizie dramatic vine dupa cativa ani de tensiune intre Qatar si vecinii sai din Golf, in special Arabia Saudita, explica BBC News.

Iar efectele au inceput deja sa se faca simtite in magazinele alimentare din Qatar, in spatiul aerian international si pe pietele globale de petrol.

Ce s-a intamplat in Qatar?

Qatar a practicat de mult timp o politica externa ambitioasa, cu prioritati diferite fata de vecinii sai. Insa sunt 2 aspecte importante care i-au enervat pe cei din jurul sau.

Citește și
harta Qatar
FBI: Criza din Golf ar fi fost provocata de hackerii rusi. Stirea falsa despre emirul din Qatar care l-a convins si pe Trump

Una este faptul ca statul Qatar a sprijinit gruparile islamiste regionale, inclusiv Fratia Musulmanilor, care este considerat grup terorist de catre unele tari din Golf.

Al doilea aspect deranjant pentru unii este relatia Qatarului cu Iranul, un rival vechi al Arabiei Saudite, condus de suniti

Aceste nemultumiri au ajuns la un punct culminant luna trecuta, cand Qatarul a dat vina pe hackeri pentru o stire aparuta pe site-ul agentiei sale de stiri, care il cita pe emir criticand "ostilitatea" SUA fata de Iran si afirmand ca Republica Islamica este "o mare putere pentru stabilitatea regiunii".

Incidentul a aprins scanteia dorintei de "razbunare" fata de Qatar, care a sustinut ca a fost victima "unei campanii de minciuni".

Cine a taiat legaturile cu Qatar?

Intr-o miscare coordonata, Bahrain, Arabia Saudita, Emiratele Arabe Unite (EAU) si Egiptul sunt tarile care si-au retras ambasadorii din Qatar.

Yemen, Maldive si Libia au urmat si ele, ulterior, in aceasta actiune.

Arabia Saudita, EAU si Bahrain au dat un termen de 2 saptamani cetatenilor din Qatar sa plece de pe teritoriile lor. De asemenea, cele 3 state au interzis accesul cetatenilor din Qatar sa intre pe teritoriile lor.

Sunt gruparile teroriste sustinute de Qatar?

Desi Qatar este membru al coalitiei internationale condusa de SUA impotriva Statului Islamic, guvernul din Qatar a fost acuzat in repetate randuri de Irak ca ajuta financiar acest grup jihadist.

Qatar - si chiar Arabia Saudita - au dat bani si arme factiunilor rebele islamiste care lupta impotriva lui Bashar al-Assad in Siria. Insa Qatar neaga acuzatiile de legatura stransa cu alianta jihadista cu conexiuni Al-Qaeda, Hayat Tahrir al-Sham.

O alta grupare militanta, Talibanii Afgani, au un birou chiar in capitala Qatarului, Doha.

Ce impact ar putea avea aceasta criza?

Pe scurt: zborurile avioanelor, mancarea si fotbalul.

Multe dintre companiile aeriene si-au suspendat cursele din si catre Doha. Compania nationala Qatar Airways se confrunta acum cu probleme, deoarece nu va mai putea sa opereze zecile de zboruri pe care le avea in mod obisnuit in tarile din Golf. Iar zborurile catre alte destinatii vor fi deviate, deoarece nu poate intra in spatiile aeriene ale multor tari.

Aproxiativ 40 % din mancarea din Qatar se presupune ca provine de la granita cu Arabia Saudita, care a fost inchisa. Deja, lumea se inghesuie in magazine ca sa faca provizii de alimente.

In Qatar sunt multe proiecte de constructie in desfasurare - celmputin 8 stadioane pentru Cupa Mondiala de Fotbal din 2022. Inchiderea granitei cu Arabia Saudita ar putea afecta aprovizionarea cu materiale, intarziind finalizarea constructiilor.

Cat de important este rolul Arabiei Saudite in acest conflict?

Analistii citati de BBC News sunt de parere ca decizia de pedepsire a Qatarului a fost luata de Arabia Saudita, care este cel mai mare si mai puternic vecin al sau, din vest.

Relatiile dintre cele doua state au fost incordate dintotdeauna, insa in 2013 s-au deteriorat si mai mult, dupa ce aceste doua tari s-au aflat pe pozitii opuse in ceea ce priveste Egiptul, atunci cand armata l-au eliminat pe primul presedinte ales in mod democratic, Mohammed Morsi, lider al Fratiei Musulmanilor.

Iar in urmatorul an, Arabia Saudita, Bahrain si EAU si-au retras ambasadorii din Qatar, in semn de protest fata de implicarea acestui stat in afacerile lor interne.

Cum se pozitioneaza Romania in acest conflict

Ministrul de Externe, Teodor Melescanu, a avut, luni, doua intalniri cu ambasadorii din Arabia Saudita si Qatar, Abdulaziz Mohammed Al-Aifan, respectiv Abdullah Nasser Abdullah Alhumaidi, in contextul in care cele doua tari au rupt relatiile diplomatice.

Ministrul le-a transmis celor doi diplomati ca Romania sprijina orice initiativa de solutionare pe cale pasnica a diferendului dintre cele doua state arabe.

Seful diplomatiei romane a reliefat importanta prezervarii unitatii Consiliului de Cooperare al Golfului (CCG), ca factor de stabilitate in zona si a facut apel la solutionarea oricarui litigiu in interiorul CCG, pentru evitarea instaurarii instabilitatii la nivel regional. Totodata, ministrul Teodor Melescanu a subliniat ca Romania sprijina orice initiativa destinata solutionarii divergentelor actuale prin negocieri directe”, informeaza Ministerul Afacerilor Externe, potrivit News.ro.

Cei doi diplomati i-au transmis ministrului de Externe ca este de dorit ca diferendul sa fie solutionat pe cale pasnica, iar unitatea Consiliului de Cooperare al Golfului sa fie restabilita.

Ministrul Melescanu a subliniat ca Romania sprijina orice initiativa acceptata de catre parti, destinata rezolvarii crizei prin negocieri directe”, mai mentioneaza sursa citata.

Ce face Iranul pentru "prietenii" din Qatar

Cinci avioane iraniene incarcate cu alimente au fost trimise la Doha, in contextul in care o blocada impusa Qatarului de Arabia Saudita si aliatii sai incepe sa produca efecte, relateaza CNN, potrivit News.ro.

Teheranul a anuntat ca avionele erau pline cu legume si ca intentioneaza sa trimita zilnic 100 de tone de fructe proaspete si legume acestui emirat dependent de importuri, potrivit agentiei semioficiale Tasnim.

”Pana acum cinci avioane care transporta legume au fost trimise in Qatar, fiecare cu cate 50 de tone de incarcatura”, a declarat duminica pentru AFP un purtator de cuvant al companiei Iran Air, Shahrokh Noushabadi.

”Vom continua livrarile atat timp cat sunt cerute”, a adaugat el.

Pe de alta parte, Iranul se pregatea sa trimita o flotila de nave de razboi mai intai in Oman, iar apoi in apele internationale din nordul Oceanului Indian si la Golful Aden, potrivit Tasnim.

Potrivit agentiei, flota a fost mobilizata in cadrul angajamentului Iranului in lupta impotriva pirateriei. Insa Tasnim nu mentioneaza tensiunile cu tarile arabe implicate in disputa cu Qatarul.

Qatarul incearca sa reziste valului de sanctiuni

Qatarul poate sa isi apere cu usurinta economia si moneda de sanctiunile statelor arabe, a declarat ministrul de Finante Ali Sherif al-Emadi intr-un interviu acordat CNBC, transmis luni.

El a adaugat ca tarile care au impus sanctiuni Qatarului vor pierde la randul lor bani, din cauza daunelor provocate afacerilor din regiune.

”O multime de oameni cred ca noi vom fi singurii care vom avea de pierdut...daca noi vom pierde un dolar si ei vor pierde un dolar”, a spus al-Emadi.

El a mai spus insa ca sectorul energiei si economia celui mai mare exportator de gaze lichefiate dn lume continua in mod normal si ca sanctiunile nu au avut loc un impact serios asupra aprovizionarii cu alimente si alte bunuri.

Qatarul poate importa bunuri din Turcia, Orientul Mijlociu sau Europa si va raspunde crizei prin diversificarea si mai mult a economiei, a declarat Edadi la CNBC.

Riyalul qatariot este presat sa se deprecieze, pe piata vautara, dar Emadi a spus ca nu este ingrijorator, ca si scaderea de aproape 10% a bursei locale.

Rezervele s fondurile noastre pentru investitii sunt de peste 250 de ori PIB-ul, asa ca nu cred ca exista vreun motiv de ingrijorare".

Intrebat daca Qatarul ar putea avea nevoie sa stranga bani prin vanzarea unor participatii la companii occidentale mari, detinute de fondul suveran de investitii, Emadi a indicat ca acest lucru nu este analizat in prezent.

Preturile obligatiunilor internationale ale Qatarului au scazut puternic, dar Emadi a aratat ca nu vede necesitatea ca guvernul sa intervina pe piata si sa cumpere obligatiunile respective pentru sustinerea preturilor.

Articol recomandat de sport.ro
Dan Șucu pregătește o nouă lovitură! Care ar putea fi al treilea club deținut de omul de afaceri
Dan Șucu pregătește o nouă lovitură! Care ar putea fi al treilea club deținut de omul de afaceri
Citește și...
Presedintele Recep Erdogan se pregateste sa trimita avioane de lupta, nave si soldati in Qatar:
Presedintele Recep Erdogan se pregateste sa trimita avioane de lupta, nave si soldati in Qatar: "Nu ne vom abandona fratii!"

UPDATE. Presedintele Recep Tayyip Erdogan a aprobat legislatia privind desfasurarea de trupe turce in Qatar.

FBI: Criza din Golf ar fi fost provocata de hackerii rusi. Stirea falsa despre emirul din Qatar care l-a convins si pe Trump
FBI: Criza din Golf ar fi fost provocata de hackerii rusi. Stirea falsa despre emirul din Qatar care l-a convins si pe Trump

Conflictul dintre Qatar si statele arabe ar fi pornit de la o actiune a piratilor cibernetici ai Kremlinului, sustin investigatorii americani.

Ce se ascunde in spatele blocadei economice a Qatarului:
Ce se ascunde in spatele blocadei economice a Qatarului: "Rascumpararea" de un miliard de dolari care a suparat lumea araba

Intr-o mutare fara precedent, Arabia Saudita, Egipt, Bahrain, Emiratele Arabe Unite si Yemen au inghetat relatiile diplomatice cu Emiratul Qatar si au sistat toate legaturile aeriene, terestre si maritime cu acest stat.

Trump sugereaza ca se afla in spatele deciziei tarilor arabe de a izola Qatar-ul:
Trump sugereaza ca se afla in spatele deciziei tarilor arabe de a izola Qatar-ul: "E inceputul sfarsitului pentru terorism"

Donald Trump a lasat de inteles intr-o serie de mesaje publicate pe Twitter ca s-ar afla in spatele deciziei tarilor arabe de a izola Qatar-ul.

Recomandări
Cine e Cristina Târteață, funcționara care l-a certat pe Ilie Bolojan: membru PSD, a avut funcții în instituții de stat
Cine e Cristina Târteață, funcționara care l-a certat pe Ilie Bolojan: membru PSD, a avut funcții în instituții de stat

S-a lăsat cu revoltă în Senatul României, după ce Ilie Bolojan, președintele Camerei Superioare a Parlamentului, a anunțat că vrea să desființeze în jur de 180 de posturi bugetate.

România vrea să amâne închiderea centralelor pe cărbune. Ministrul Energiei: „O perioadă de timp, poate până în 2032”
România vrea să amâne închiderea centralelor pe cărbune. Ministrul Energiei: „O perioadă de timp, poate până în 2032”

Centralele pe cărbune ar putea avea viitor în România, deși legea actuală prevede clar închiderea lor completă în următorii ani.

Problema ignorată de autorități: Aproximativ 75% din români vor fi obezi în 10 ani. Nu există tratamente decontate
Problema ignorată de autorități: Aproximativ 75% din români vor fi obezi în 10 ani. Nu există tratamente decontate

Obezitatea este recunoscută ca boală cronică în România, însă doar pe hârtie, pentru că statul nu a pus la punct şi programe speciale care să îi ajute pe pacienţi.