FBI: Criza din Golf ar fi fost provocata de hackerii rusi. Stirea falsa despre emirul din Qatar care l-a convins si pe Trump

07-06-2017 08:20


Conflictul dintre Qatar si statele arabe ar fi pornit de la o actiune a piratilor cibernetici ai Kremlinului, sustin investigatorii americani.

Surse din FBI citate de CNN afirma ca echipa de investigatori americani care s-a deplasat la Doha a descoperit ca hackerii rusi au spart acum doua saptamani site-ul agentiei oficiale de stiri din Qatar si au publicat pe un comunicat care este considerata a fi declasat actuala criza din Golf. Arabia Saudita, Bahrain, Emiratele Arabe Unite, Egipt si Yemen au decis luni intreruperea relatiilor diplomatice si a legaturilor terestre, maritime si aeriene cu Qatar, acuzand guvernul de la Doha de de sprijinirea si finantarea unor grupari teroriste, precum Statul Islamic, al-Qaeda, Fratia Musulmana si Hamas. La aceasta blocada s-au alaturat ulterior atat guvernul recunoscut din Libia, precum si Maldive.

Comunicatul ce ar fi fost plantat de hackerii rusi si ar fi provocat conflictul sugera ca emirul Qatarului, Tamim bin Hamad Al Thani (foto jos), ar fi facut o serie de afirmatii laudative la adresa Iranului si Israelului si ar fi pus sub semnul intrebarii sansele lui Donald Trump de a ramane presedinte. El a fost publicat pe 23 mai si dezmintit rapid de Doha, dar cu toate acestea Arabia Saudita l-a invocat drept unul dintre motivele instituirii blocade. Si Ministrul de externe al Qatarului crede ca „intreaga criza a pornit de la aceasta dezinformare”.

Expertii FBI care au investigat cazul spun stirea falsa ca ar fi opera hackerilor rusi si au confirmat ca e vorba de un atac cibernetic si nu de un comunicat real. Scopul hackerilor ar fi acela de a provoca tensiuni si chiar ruperea relatiilor dintre SUA si aliatii sai. Qatarul gazduieste cea mai mare baza militara americana din Orientul Mijlociu, la Al Udeid (foto jos), unde se afla peste 10.000 de militari din Statele Unite. Regimul de la Doha a investit mai mult de un miliard de dolari in constructia acestei baze in anii '90.

Pe de alta parte, presedintele Trump a laudat blocada impotriva Qatarului. ”In timpul vizitei recente in Orientul Mijlociu, am spus ca nu mai poate exista finantare pentru ideologia radicala. Liderii au aratat spre Qatar - uite!”, a scris Trump pe Twitter. Ulterior, presedintele SUA a apreciat ca intalnirea sa cu liderii a 50 de tari arabe si cu regele Salman da deja roade prin izolarea diplomatica a regimului de la Doha. ”Ei au spus ca vor lua o pozitie dura fata de finantarea... extremismului, si ca sa stiti, ei aratau spre Qatar. Poate acesta este inceputul sfarsitului pentru oroarea numita terorism!”, a scris Trump. 

Rolul jucat de hackerii rusi in alegerea lui Trump este investigat in continuare de FBI.

VIDEO PROTVPLUS.RO