50 de ani de la moartea lui Churchill. "Batranul Leu" care l-a sfidat pe Hitler este si acum dat ca exemplu in toata lumea

Dată publicare: 30-01-2015 13:08
Dată actualizare: 02-02-2015 07:09


Winston Churchill

Marea Britanie comemoreaza in mod solemn, vineri, 50 de ani de la moartea lui Winston Churchill, "Batranul Leu" care l-a sfidat pe Adolf Hitler si al carui curaj, indrazneala si putere de lupta sunt inca citate ca exemplu in Regatul Unit si in afara lui.

Churchill s-a stins din viata pe 24 ianuarie 1965, la Londra, la varsta de 90 de ani, iar "in acea zi Imperiul britanic a murit odata cu el", scria recent cotidianul The Daily Telegraph, un semn al amprentei uriase pe care fostul premier si sef de razboi l-a lasat asupra compatriotilor sai. Funeraliile sale nationale au avut loc pe 30 ianuarie 1965, in prezenta reginei Elizabeth a II-a. Transmis in direct la televizor, ceremonialul funerar a fost urmarit de 350 de milioane de persoane din intreaga lume.

La marcarea a 50 de ani de la moartea sa, in Marea Britanie sunt organizate evenimente de-a lungul intregului an, punctul cel mai important fiind insa vineri, cand are loc o procesiune funerara pe Tamisa. La fel ca in 1965, cand ramasitele lui Churchill au fost purtate de Havengore, o barja de 26 de metri.

"Havengore l-a condus pe un ultim drum exceptional, dupa un serviciu religios (la Catedrala) Saint Paul", povesteste pentru AFP, conform Mediafax, stranepotul sau, Randolph Churchill. "Aceasta amintire va ramane intiparita pentru totdeauna in memoria colectiva", a subliniat el. Vineri, trecerea ambarcatiunii urma sa fie salutata cu focuri de tun de HMS Belfast, nava de razboi transformata in muzeu, iar o ceremonie este prevazuta in fata Palatului Westminster, resedinta Parlamentului, in centrul Londrei.

Evenimente - fastuoase si solemne - sunt marturia mostenirii pe care a lasat-o un om cunoscut pentru caracterul sau impetuos, trabucele sale si melonul pe care-l purta. "La o jumatate de secol de la moartea sa, Winston Churchill continua sa inspire tara careia i-a aparat libertatea, dar si intreaga lume", a declarat seful Guvernului britanic David Cameron, recunoscand bucuros ca "Churchill a fost cel mai bun premier".

Insa Churchill nu a fost considerat intotdeauna un erou national. "Sa fim cinstiti, Churchill era uneori o catastrofa", sublinia The Times intr-un articol publicat saptamana aceasta. Cel mai rasunator esec pe care l-a suferit ramane probabil dezastruoasa Expeditie in Dardanele (februarie 1915-ianuarie 1916), care s-a soldat cu o deruta si 180.000 de morti in randul Aliatilor.

Dar Churchill nu si-a ratat intalnirea cu Istoria. Premier din 1940 si pana in 1945, el a condus Marea Britanie la victorie in al Doilea Razboi Mondial si a gasit vorbele cu care sa adune in jurul sau un popor ingrijorat de inaintarea trupelor celui de-al Treilea Reich in toata Europa. "Ne vom lupta pe plaje. Ne vom lupta pe terenurile de debarcare. Ne vom lupta in camp si pe strazi, ne vom lupta in munti. Nu ne vom preda niciodata", avertiza el in iunie 1940.

"El a reusit sa schimbe cursul istoriei, dand dovada de leadership intr-un moment in care tara-si pierdea increderea", apreciaza Randolph Churchill. Acest barbat al vorbelor si al faptelor era de asemenea un om de litere, laureat al Premiului pentru Literatura din 1953, dar si un pictor talentat, o arta in care - la fel ca in politica - exalta "indrazneala". Obiect al unui adevarat cult de la moartea sa, Churchill este pentru multi britanici mai degraba o figura istorica, afirma istoricul Richard Toye, profesor la Universitatea Exeter, autorul mai multor lucrari despre "Batranul Leu". "Oamenii continua sa aiba o legatura emotionala cu el (...), iar unii traiesc un atac la adresa lui Churchill ca si cum ar fi un atac la adresa lor-insile", adauga universitarul.

Pasiunea pentru Churchill a depasit demult frontierele britanice, aducandu-i-se omagii necontenit in cele patru colturi ale lumii. Elevi de la scoala Nationala pentru Administratie (ENA) din Franta si-au numit promotia din care fac parte, 2014-2015, promotia "Winston Churchill". In Statele Unite, Congresul a inaugurat in 2013 un bust din bronz al "celui mai bun prieten" al Americii, un erou international, totusi atat de "british".

"Daca britanicul - excentricitatea sa, marea sa generozitate, forta sa de caracter - ar trebui sa fie incarnat de catre o persoana, aceasta ar fi Winston Churchill", spunea Mo Mowlam, un fost ministru al Majestatii Sale.

Sursa: Mediafax


VIDEO PROTVPLUS.RO