Vulcanul care a dat nastere legendei Atlantidei s-a "trezit". Dovada care indica o posibila eruptie
In cautare de dovezi, specialistii au instalat in zona, insula greceasca Santorini, o statie GPS in 2006.
Cinci ani mai tarziu, in iulie 2011, cercetatorii au constatat ca statiile GPS au fost impinse cu pana la 3 centimetri fata de locul unde au fost amplasate. Odata cu aceasta constatare, expertii au mai instalat alte doua statii GPS.
Rezultatele nu s-au lasat asteptate, caci din septembrie 2011 pana in ianuarie 2012, pamantul din apropierea vulcanului s-a inaltat destul de mult, calculele indicand o crestere de circa 18 centimetri pe an, dupa o analiza a rezultatelor inregistrate in timp.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Specialistii sustin ca inaltarea pamantului a fost provocata de o masa de magma de aproape 14.000.000 metri cubi, care e situata la o adancime de 4 kilometri.
"Masa de magma nu este un semnal clar ca o eruptie va avea loc in viitor, insa, daca se va produce, atunci nu va mai fi de amploarea celei care a distrus civilizatia minoica, in urma cu 3600 de ani", sunt de parere specialistii.
Legenda orasului pierdut din Atlantida a fost inspirata de eruptia distrugatoare de pe insula greceasca Santorini, care ar fi avut loc in urma cu 3600 de ani si care ar fi distrus civilizatia minoica, dupa ce au fost aruncati 15 kilometri cubi de lava.
De-a lungul urmatoarelor patru milenii, au mai fost inregistrate eruptii minore in depresiunea vulcanica din Santorini. Cat priveste ultimii 600 de ani, cinci eruptii au fost consemnate pentru zona cu pricina, ultima fiind in anul 1950.
Curios, dupa 60 de ani de liniste, Santorini pare a se fi trezit, prima dovada fiind miscarile seismice produse la inceputul lui 2011, cu o magnitudinea de pana in 3,2 grade.