Vulcanul care a dat nastere legendei Atlantidei s-a "trezit". Dovada care indica o posibila eruptie

Ultima actualizare: 01-11-2012 19:33
vulcan

In cautare de dovezi, specialistii au instalat in zona, insula greceasca Santorini, o statie GPS in 2006.

Cinci ani mai tarziu, in iulie 2011, cercetatorii au constatat ca statiile GPS au fost impinse cu pana la 3 centimetri fata de locul unde au fost amplasate. Odata cu aceasta constatare, expertii au mai instalat alte doua statii GPS.

Rezultatele nu s-au lasat asteptate, caci din septembrie 2011 pana in ianuarie 2012, pamantul din apropierea vulcanului s-a inaltat destul de mult, calculele indicand o crestere de circa 18 centimetri pe an, dupa o analiza a rezultatelor inregistrate in timp.

Specialistii sustin ca inaltarea pamantului a fost provocata de o masa de magma de aproape 14.000.000 metri cubi, care e situata la o adancime de 4 kilometri.

Imagini uimitoare de la granita atmosferei terestre. Arata-i copilului tau cum se vede Tamisa din stratosfera – VIDEO

"Masa de magma nu este un semnal clar ca o eruptie va avea loc in viitor, insa, daca se va produce, atunci nu va mai fi de amploarea celei care a distrus civilizatia minoica, in urma cu 3600 de ani", sunt de parere specialistii.

Legenda orasului pierdut din Atlantida a fost inspirata de eruptia distrugatoare de pe insula greceasca Santorini, care ar fi avut loc in urma cu 3600 de ani si care ar fi distrus civilizatia minoica, dupa ce au fost aruncati 15 kilometri cubi de lava.

De-a lungul urmatoarelor patru milenii, au mai fost inregistrate eruptii minore in depresiunea vulcanica din Santorini. Cat priveste ultimii 600 de ani, cinci eruptii au fost consemnate pentru zona cu pricina, ultima fiind in anul 1950.

Cele mai impresionante imagini cu planeta Pamant! Dupa ce o sa le vezi o sa iti doresti sa locuiesti in spatiu - VIDEO

Curios, dupa 60 de ani de liniste, Santorini pare a se fi trezit, prima dovada fiind  miscarile seismice produse la inceputul lui 2011, cu o magnitudinea de pana in 3,2 grade.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO