VIDEO. Un templu ascuns in jungla, vechi de 1.200 de ani, descoperit cu ajutorul tehnologiei moderne

Ultima actualizare: 21-06-2013 06:52
Cambodgia

Un oras pierdut, vechi de aproximativ 1.200 de ani, a fost descoperit de catre arheologi in Cambodgia, intr-un loc in care se stia doar de existenta catorva temple izolate.

Arheologul Damien Evans, de la Universitatea din Sydney, a descoperit orasul cu ajutorul unei tehnologii de scanare cu laser, informeaza New York Daily News, citat de Mediafax.

Orasul medieval Mahendraparvata are o vechime de aproximativ 1.200 de ani si a fost descoperit cu ajutorul Lidar, o tehnologie de scanare cu laser, in zona muntoasa Phnom Kulen din Cambodgia.

Orasul gazduieste temple antice, canale si statui sculptate in piatra. Cu ajutorul unui elicopter, au fost detectate structurile din piatra in jungla.

Damien Evans a declarat ca au fost indicii pentru descoperirea neobisnuita de acum cateva saptamani: "Vedem din imagini ca peisajul era complet lipsit de vegetatie".

Arheologul are o ipoteza despre disparitia orasului: "O teorie pe care o luam in considerare este ca impactul sever al despaduririi si dependenta de folosirea apei au dus la disparitia civilizatiei. Poate ca a devenit atat de dezvoltat incat nu a mai putut fi condus", spune Evans.

Arheologul a fost insotit in jungla de Heng Heap, un ghid cu un singur picior, si au fost nevoiti sa treaca prin zone cu vegetatie densa, mlastini si chiar prin regiuni cu mine antipersonal active.

Botanistul francez Henri Mahout a fost prima persoana din Vest care a descoperit templul Angkor in anii 1860, desi acesta era cunoscut de catre localnici si folosit in scopuri religioase.

Templul hindus este un sit UNESCO si una dintre minunile lumii antice.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO