VIDEO. Polii Soarelui si-au inversat pozitia. Schimbarile magnetice vor avea efecte si pe Terra
Soarele a trecut printr-o inversare completa a campului magnetic. Cei doi poli ai stelei, Nord si Sud, si-au schimbat pozitiile, marcand mijlocul celui de-al 24-lea ciclu solar studiat de astronomi.
"Campurile magnetice polare ale Soarelui slabesc in intensitate, dispar si apoi reapar, cu polarizare opusa. Este o etapa normala a activitatii soalare", a declarat Phil Scherrer, fizician in cadrul Universitatii Stanford.
Aceasta schimbarea a polilor marcheaza jumatatea unui ciclu solar, care dureaza aproximativ 22 ani.
"Influenta magnetica a soarelui, sau heliosfera, se intine la miliarde de kilometri, dincolo de Pluto. Aceste schimbari ale polaritatii vor avea efecte pana la sondele Voyager, aflate la marginea spatiului interstelar", a declarat Dr. Tony Phillips, de la NASA.
Efectele nu vor fi catastrofale, ci mai degraba subtile, si vor fi inregistrate de echipamentele de explorare a spatiului.
"Razele cosmice sunt un pericol pentru astronauti si pentru sondele spatiale, iar unii cercetatori spun ca ar putea afecta si clima de pe Terra",a declarat Phillips.
Astronomii se asteapta ca aurorele boreale si australe sa aiba loc pe suprafete mai mari si sa fie mai dese si mai intense, dupa finalizarea procesului de inversare a polilor Soarelui.
Ciclurile solare au fost descoperite in 1843 de Samuel Heinrich Schwabe, un astronom german, care, dupa 17 ani de studii, a observat o variatie periodica a numarului de pete solare, de pe discul solar.
In 1755 a inceput activitatea de observare a acestor pete solare, ciclul solar actual fiind considerat al 24-lea de la acel moment.
NASA a realizat o animatie a activitatii campului magnetic solar: