Carnea de pasăre adusă din Ucraina în România este verificată de inspectori. Pericolul la care ne expunem
Inspectorii sanitar-veterinari anunță că fac verificări și montorizează camioanele care aduc în România carne de pasăre din Ucraina.
Motivul este simplu. Pentru că nu face parte din Uniune, regulile de siguranță nu se aplică la fel și în țara vecină. Totuși, companiile care vor să vândă la noi sunt obligate să fie atestate de organele europene.
Carnea de pui din Ucraina are un mare avantaj - este ieftină. Costurile de producție sunt mici, iar odată cu războiul exporturile nu mai sunt taxate. Așa că firmele de acolo au numeroase comenzi. Însă, trebuie să fim atenți.
Constantin Stafie, Asociația Crescătorilor de Păsări din România: „În Ucraina, în primul rând, nu sunt restricțiile sanitar veterinare cu privire la administrarea furajelor. După aia, utilizarea antibioticelor, se utilizează cu cel puțin 7 zile înainte de sacrificare. Anumite deparazitare și anumite tratamente în general.”
Cum Ucraina nu este stat membru, păsărilor le sunt administrate inclusiv medicamente și furaje care în Uniune nu sunt permise. Cele mai periculoase sunt tratamentele cu substanțe chimice care fac ca păsările să ia mai ușor în greutate, iar după sacrificare, carnea lor să reziste mai mult la raft.
Nastasia Belc, directorul unui laborator alimentar: „Contaminantul chimic rămâne, se acumulează în timp în organism, nu simți nimic, se acumulează în zeci de ani și asta duce la cancere.”
Regulamentele europene spun clar că nicio companie străină nu poate sa vinda în spațiul european alimente dacă nu obține întâi o atestare care să arate că produsele au fost fabricate după standarde stricte de siguranță.
Potrivit Autorității Sanitar Veterinare și cu documentele în ordine, fiecare transport este verificat în laborator.
Și totuși suspiciunile din ultima vreme, în legătură cu unele produsele din Ucraina, au determinat inspectorii să facă verificări suplimentare.
Ioan Oleleu, vicepreședintele ANSVSA: „Controalele vizează atât carnea de pasăre, dar și ouăle și alte produse. Astfel de controale tematice care sunt peste programul strategic se efectuează în funcție de analizele de risc care apar atât la nivel național cât și la nivel comunitar.”
În ultimul an, importurile de carne de pui din Ucraina au fluctuat. Cei din industrie susțin totuși că puii din Ucraina ar intra în România pe filieră poloneză. Cu alte cuvinte, carnea este ambalată în Polonia, primește etichetă acolo după care ajunge la noi. Dar acest lucru este greu de demonstrat.
Consumul de carne de pui a atins un nivel istoric mondial, iar creșterea este vizibilă și în România. Și asta pentru că puiul este una dintre cele mai ieftine variante de carne, iar asta i-a făcut pe consumatori să aleagă mai mult această variantă. Vestea bună este că în România peste 80% din consum este acoperit de producția proprie și doar 20% vine din import.
Un român mănâncă, în medie, 28 de kilograme de carne de pui anual.