Carnea de pasăre adusă din Ucraina în România este verificată de inspectori. Pericolul la care ne expunem

×
Codul embed a fost copiat

Inspectorii sanitar-veterinari anunță că fac verificări și montorizează camioanele care aduc în România carne de pasăre din Ucraina.

Motivul este simplu. Pentru că nu face parte din Uniune, regulile de siguranță nu se aplică la fel și în țara vecină. Totuși, companiile care vor să vândă la noi sunt obligate să fie atestate de organele europene.

Carnea de pui din Ucraina are un mare avantaj - este ieftină. Costurile de producție sunt mici, iar odată cu războiul exporturile nu mai sunt taxate. Așa că firmele de acolo au numeroase comenzi. Însă, trebuie să fim atenți.

Constantin Stafie, Asociația Crescătorilor de Păsări din România: „În Ucraina, în primul rând, nu sunt restricțiile sanitar veterinare cu privire la administrarea furajelor. După aia, utilizarea antibioticelor, se utilizează cu cel puțin 7 zile înainte de sacrificare. Anumite deparazitare și anumite tratamente în general.”

Cum Ucraina nu este stat membru, păsărilor le sunt administrate inclusiv medicamente și furaje care în Uniune nu sunt permise. Cele mai periculoase sunt tratamentele cu substanțe chimice care fac ca păsările să ia mai ușor în greutate, iar după sacrificare, carnea lor să reziste mai mult la raft.

Citește și
carne de porc
Românii au înlocuit porcul cu alt animal. Carnea este consumată la aproape toate mesele

Nastasia Belc, directorul unui laborator alimentar: „Contaminantul chimic rămâne, se acumulează în timp în organism, nu simți nimic, se acumulează în zeci de ani și asta duce la cancere.”

Regulamentele europene spun clar că nicio companie străină nu poate sa vinda în spațiul european alimente dacă nu obține întâi o atestare care să arate că produsele au fost fabricate după standarde stricte de siguranță.

Potrivit Autorității Sanitar Veterinare și cu documentele în ordine, fiecare transport este verificat în laborator.

Și totuși suspiciunile din ultima vreme, în legătură cu unele produsele din Ucraina, au determinat inspectorii să facă verificări suplimentare.

Ioan Oleleu, vicepreședintele ANSVSA: „Controalele vizează atât carnea de pasăre, dar și ouăle și alte produse. Astfel de controale tematice care sunt peste programul strategic se efectuează în funcție de analizele de risc care apar atât la nivel național cât și la nivel comunitar.”

În ultimul an, importurile de carne de pui din Ucraina au fluctuat. Cei din industrie susțin totuși că puii din Ucraina ar intra în România pe filieră poloneză. Cu alte cuvinte, carnea este ambalată în Polonia, primește etichetă acolo după care ajunge la noi. Dar acest lucru este greu de demonstrat.

Consumul de carne de pui a atins un nivel istoric mondial, iar creșterea este vizibilă și în România. Și asta pentru că puiul este una dintre cele mai ieftine variante de carne, iar asta i-a făcut pe consumatori să aleagă mai mult această variantă. Vestea bună este că în România peste 80% din consum este acoperit de producția proprie și doar 20% vine din import.

Un român mănâncă, în medie, 28 de kilograme de carne de pui anual.

Articol recomandat de sport.ro
Dan Șucu este noul proprietar al clubului Genoa: ”Pachetul majoritar de acțiuni a fost vândut!” | OFICIAL
Dan Șucu este noul proprietar al clubului Genoa: ”Pachetul majoritar de acțiuni a fost vândut!” | OFICIAL
Citește și...
Jaf de proporţii în Cuba. Peste 130 de tone de carne de pui, aliment vândut „pe cartelă”, au fost furate și vândute la negru
Jaf de proporţii în Cuba. Peste 130 de tone de carne de pui, aliment vândut „pe cartelă”, au fost furate și vândute la negru

Cuba a pus sub acuzare 30 de persoane pentru furtul a 133 de tone de carne de pui, pe care apoi le-au vândut la negru, pe stradă. În prezent, statul condus de comunişti se confruntă cu o penurie de alimente.

Românii au înlocuit porcul cu alt animal. Carnea este consumată la aproape toate mesele
Românii au înlocuit porcul cu alt animal. Carnea este consumată la aproape toate mesele

Preparată în casă sau la restaurant, carnea de pui se regăseste tot mai des în meniurile noastre. Un român mănâncă, în medie, 28 de kilograme de carne pe an, potrivit datelor oficiale. 

Carnea pe care o preferă tot mai mulți români. Începe să rivalizeze cu cea de porc. „Are un gust deosebit”
Carnea pe care o preferă tot mai mulți români. Începe să rivalizeze cu cea de porc. „Are un gust deosebit”

Consumul de carne de pui a atins un record istoric mondial, iar creșterea este vizibilă și în România. Au ajutat prețurile mai mici și costurile reduse de producție, comparativ cu porcul și vita.  

Cum ne ferim de contaminarea cu Salmonella. Medicii avertizează ca simptomele pot fi grave
Cum ne ferim de contaminarea cu Salmonella. Medicii avertizează ca simptomele pot fi grave

Un lot de carne de pui congelată, adusă din Polonia, a fost retrasă de la consum din cauza contaminării cu Salmonella. Pulpele de pui au ajuns în Bucureşti, Iaşi, Târgu Mureş, Bacău și Suceava.

Carne de pui contaminată cu Salmonella, retrasă de urgență din magazine. Vezi lista locurilor unde s-a vândut
Carne de pui contaminată cu Salmonella, retrasă de urgență din magazine. Vezi lista locurilor unde s-a vândut

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a anunțat marți retragerea din magazine a unui lot de carne de pui contaminată cu Salmonella.

 

Recomandări
Un politician anchetat de DNA și o tânără de 23 ani, prinsă cu gloanțe anul trecut în Parlament, printre deputații abia aleși
Un politician anchetat de DNA și o tânără de 23 ani, prinsă cu gloanțe anul trecut în Parlament, printre deputații abia aleși

A fost agitație în Parlament, unde miercuri deputații abia aleși au avut de îndeplinit câteva formalități înainte să intre în pâine după validare.

România, la un pas de a deveni „nerecomandată pentru investiții”. Rating de țară retrogradat, amenințare la stabilitatea UE
România, la un pas de a deveni „nerecomandată pentru investiții”. Rating de țară retrogradat, amenințare la stabilitatea UE

Comisia Europeană a inclus România pe lista statelor cu dezechilibre economice grave, care amenință stabilitatea Uniunii Europene.

Dan Șucu, pe prima pagină La Gazzetta dello Sport după preluarea Genoa CFC: ”Donald Trump de România”
Dan Șucu, pe prima pagină La Gazzetta dello Sport după preluarea Genoa CFC: ”Donald Trump de România”

Preluarea Genoa CFC, cel mai vechi club de fotbal din Italia, de către omul de afaceri român Dan Șucu, ține prima pagină La Gazzetta dello Sport, una dintre cele mai importante publicații sportive din lume. Șucu este numit ”Donald Trump de România”.