Viata terestra ar fi aparut inainte de formarea planetei Pamant. Ipoteza inedita a unor savanti
Doi geneticieni din Statele Unite sustin ca studiul lor demonstreaza, printr-o teorie inedita, ca viata de pe Pamant ar putea fi mult mai veche decat insasi planeta pe care locuim.
Alexei Sharov, de la Institutul National de Geriatrie din Baltimore si Richard Gordon, de la Gulf Specimen Marine Laboratory din Florida, au vrut sa afle cand a aparut viata pe Terra, iar pentru cercetarea lor au folosit o metoda mai neobisnuita.
Este vorba de Legea Moore, folosita de obicei la calculatoare, pentru a afla cum creste exponential, in timp, complexitatea acestora, scrie Daily Mail.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Aplicand aceasta lege pentru a analiza complexitatea vietii terestre, oamenii de stiinta au ajuns la un rezultat surprinzator: viata ar putea avea o vechime de peste 10 miliarde de ani, in timp ce varsta Terrei este de numai 4,5 miliarde de ani.
Ei au urmarit modul in care procariotele si eucariotele au evoluat in fiinte mai complexe, cum sunt viermii, pestii si in final mamiferele.
“Regresia liniara a complexitatii genetice ne-a dus inapoi, pana la o singura pereche, ceea ce dateaza aparitia viatii in urma cu 9,7 miliarde de ani, cu o eroare de datare de 2,5 miliarde de ani”, precizeaza savantii in revista online Arxiv.
Descoperirea lor, daca datele sunt corecte, inseamna un singur lucru: viata terestra a aparut pe alte planete si a ajuns mai tarziu pe Terra, ipoteza sustinuta de teoria panspermiei.
Potrivit acestei teorii, forme primitive de viata pot supravietui in spatiul cosmic, fiind transportate de comete sau asteroizi si ajungand astfel pe diferite planete.
Daca aici exista conditii prielnice vietii, bacteriile vor redeveni active si evolutia va incepe.
Deocamdata, cei doi geneticieni sunt obigati sa admita ca sunt doar la stadiul de teorie.
Cu toate acestea, Sharov sustine ce este sigur in proportie de 99% ca viata a aparut inainte de formarea Terrei.
Exista 1% posibilitatea ca explicatia sa fie alta, ceva de care el si colegul sau nu au tinut cont in analiza.