Directorul NASA: "Daca un asteroid ar veni spre Terra peste trei saptamani, ar fi bine sa va rugati"
Invitat la o dezbatere despre posibilitatea autoritatilor de a apara planeta de un impact cu un asteroid, directorul NASA a facut o declaratie ingrijoratoare.
Charles Bolden, directorul NASA, a fost intrebat ce masuri ar putea lua autoritatile, daca un meteorit de dimensiuni destul de mici, similar celui care s-a prabusit recent in Rusia, s-ar indrepta spre Statele Unite.
“Daca impactul ar urma sa aiba loc in 3 saptamani, rugati-va!” a raspuns Bolden.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Directorul NASA a recunoscut ca guvernul american nu a alocat deocamdata banii necesari unei ample misiuni de detectare si eventual deviere a asteroizilor.
Vestea buna este ca o roca spatiala uriasa, cu diametru de peste 1 km, loveste planeta noastra doar o data la aproximativ 20.000 de ani.
In plus, daca sunt mari, sunt si mai usor de observat din timp, precizeaza Bolden, citat de New York Daily News.
Potrivit acestuia, NASA a detectat pana acum 9.600 de asteroizi aflati in apropierea Terrei. Cei mai mari de 1 km au fost deja identificati in proportie de 93% , iar cei mai mari de 300 de metri, in proportie de 60%.
Dezbaterea a fost organizata dupa ce un meteorit de numai 17 metri in diametru s-a prabusit in Rusia in urma cu o luna, provocand raniti si insemnate pagube materiale.
Consilierul stiintific al Casei Albe, John Holdren, a recomandat lansarea unui satelit care sa orbiteze in apropiere de planeta Venus si sa monitorizeze aceste roci spatiale.
Tot el a propus organizarea unei misiuni spatiale, care sa duca astronautii pe un asteroid, pana in anul 2025.
Din pacate, sumele necesare unei atente monitorizari s-ar ridica la peste 100 de milioane de dolari anual. Bugetul actual este de numai 4 milioane pe an.
Potrivit savantilor, cea mai buna varianta de a ne apara de un asteroid nu este sa-l aruncam in aer, ci sa-i modifcam traiectoria.