Avertismentul unui om de stiinta: "Viitorul Pamantului este o planeta fara gheata si depopulata"
"Arderea combustibilului fosil ar putea duce nu doar la disparitia ghetarilor, ci a oamenilor.” Este declaratia lui James Hansen, unul dintre cei mai recunoscuti oameni de stiinta, care a facut predictii despre viitorul planetei.
Incalzirea globala a devenit o problema scapata de sub control. Ghetarii se topesc, temperaturile cresc, iar emisiile de dioxid de carbon nu au fost reduse.
Arderea combustibililor fosili ar putea fi mai grava decat s-a crezut. James Hansen a publicat o analiza prin care raspunde la cele mai ingrijoratoare probleme legate de viitorul planetei.
Alegeri 2024
03:03
Marcel Ciolacu, învins de Călin Georgescu cu peste 20.000 de voturi în Prahova, unde PSD are şefia Consiliului Judeţean
02:54
Rezultate alegeri prezidențiale în Sibiu. Călin Georgescu şi Elena Lasconi sunt primii doi clasaţi în primul tur
02:48
Rezultatele alegerilor prezidențiale din România, în presa străină: Cutremur politic, un candidat pro-rus produce surpriza
02:43
Rezultate alegeri prezidențiale în Argeș, ”fieful” PSD. Diferenţă de doar 10 sutimi între Călin Georgescu şi Marcel Ciolacu
„Sindromul Venus” este cea mai grava predictie vehiculata in ultima vreme si se refera la faptul ca incalzirea globala va deveni atat de grava incat planeta noastra va ajunge la fel de ostila precum Venus. Hansen confirma aceasta ipoteza.
“Daca ardem toti combustibilii fosili, este sigur ca nivelul marii va creste cu zeci de metri la un moment dat. Singurul argument este cat de repede se va ajunge la nivelul care va duce la distrugerea oraselor de langa tarm. Este, de asemenea, posibil ca arderea combustibilului fosil sa declanseze un fenomen hipertermal”.
Potrivit ipotezelor descrise de Hansen, planeta ar putea trece printr-o perioada de incalzire a solului inghetat (permafrost), care va duce la o eliberare puternica a hidratilor de metan de pe fundul oceanelor, fenomen cunoscut drept “gheata care arde”.
Pe masura ce nivelul oceanelor si al stratului de ozon se ridica, hidratii de metan si ghetarii permanenti se topesc. Metanul aduna mai multa caldura decat carbonul si accelereaza incalzirea.
Aparitia acestui fenomen ar insemna incalzire globala drastica si mult mai rapida decat s-a crezut pana acum.
“Pamantul ar putea ajunge la conditiile de pe Venus, dupa ce vor disparea oceanele, prin evaporarea hidrogenului. Asta este posibil numai daca atmosfera se incalzeste destul de mult incat troposfera (stratul inferior atmosferei) se va extinde pana in locul stratosferei (stratul superior atmosferei)”, a explicat James Hanes, citat de Motherboard.vice.com.
James Hansen a fost pentru mult timp director al Institutului Goddart pentru Studii Spatiale de la NASA, iar recent si-a dat demisia pentru a-si dedica tot timpul facand predictii legate de incalzirea globala.
El este fondatorul stiintelor climatice din SUA si a fost primul care a demonstrat si vorbit despre amenintarile pe care le provoaca emisiile de dioxid de carbon.
Concluzia analizei sale este alarmanta si descrie un viitor sumbru.
“Imaginea Pamantului care iese la iveala undeva in viitorul indepartat, daca vom arde tot combustibilul fosil este…o Antarctica fara gheata, o planeta dezolanta, depopulata.
Desi temperaturile din Himalaya au devenit mai prielnice, este improbabil ca toti oamenii sa isi permita luxul de a trai acolo, sau ca vor putea supravietui dupa disparitia speciilor de pe planeta…Nu este nicio exagerare de facut, potrivit dovezilor stiintifice, arderea tuturor combustibililor fosili ar putea duce nu doar la disparitia ghetarilor ci si a oamenilor”, a concluzionat omul de stiinta.