Unul din marile mistere ale artei. Portretul "pierdut", atribuit lui Da Vinci, a fost autentificat

Ultima actualizare: 08-10-2013 06:59
Isabella d'Este

Un portret al unei femei de vita nobila cu acelasi zambet ca Mona Lisa a fost autentificat dupa 500 de ani ca fiind realizat de Leonardo da Vinci.

Considerat pierdut timp de 5 secole, portretul in ulei al Isabellei d'Este a reprezentat unul dintre marile mistere din lumea artei. Portretul a fost gasit in seiful unei banci din Elvetia ca facand parte dintr-o colectie privata a unei familii de italieni ce a dorit sa ramana anonima, relateaza Daily Mail.

Profesorul Carlo Pedretti, cel mai important expert in opera lui Leonardo da Vinci, a ajuns dupa trei ani si jumatate de cercetari asidue la concluzia ca portretul Isabellei d'Este a fost pictat intr-adevar de acesta.

"Nu incape indoiala ca portretul este opera lui Leonardo, dar dupa trei ani si jumatate, mai avem nevoie de cateva luni pentru a stabili care sunt partile adaugate, astfel incat sa putem determina elementele care trebuie sa le inlaturam", a declarat profesorul Pedretti pentru saptamanalul italian Sette.

Acest portret al Isabellei d'Este, pictat in urma cu 500 de ani si "considerat pierdut sau chiar inexistent" a fost gasit in seiful unei banci italiene si autentificat, dupa ce a trecut mai multe teste riguroase. Mostrele prelevate din tablou au demonstrat ca pigmentii sunt din acea epoca, textura panzei corespunde retetei folosite de Leonardo si prezentata in "Tratatul despre pictura", iar tehnologia de fluorescenta cu raze X a scos la iveala o carte, simbol al Isabellei, protectoare a Literelor si Artelor, prezent pe desenul de la Luvru.

Tabloul, ulei pe panza cu dimensiunile 61 centimetri x 46,5 centimetri, o prezinta pe marchiza de Mantova, cu o coroana pe cap si cu pumnul strans, de parca ar tine in mana un sceptru. Pictura este "transpunerea fidela a unui celebru desen pregatitor expus la Muzeul Luvru", care pana acum era singura dovada a existentei tabloului, afirma publicatia italiana.

Saptamanalul Sette publica scrisoarea pe care Carlo Pedretti a adresat-o reprezentantilor proprietarilor, in care prezinta circumstantele istorice din jurul executarii tabloului.

"In octombrie 1514, Isabella d'Este este gazduita la Vatican, la invitatia Papei Leon al X-lea si a fratelui acestuia, Giuliano de Medici. Este cu neputinta ca ea sa nu fi vrut sa il revada atunci pe Leonardo, pe care l-a gazduit cand a fugit din Milano, dupa invadarea orasului de catre francezi in 1499, si care i-a promis in schimb sa ii picteze portretul. Aceasta este originea unui tablou exceptional in care recunosc fara indoiala mana lui Leonardo, mai ales cu privire la realizarea chipului", precizeaza expertul italian.

Proprietarii tabloului sunt de origine italiana si poseda o colectie de aproximativ 400 de tablouri, achizitionate de-a lungul vremii, potrivit revistei Sette. Oficial, doar in jur de cincisprezece tablouri ii sunt atribuite lui Leonardo da Vinci (1452-1519), printre care enigmatica Gioconda.Profesorul Carlo Pedretti, cel mai important expert in opera lui Leonardo da Vinci, a ajuns dupa trei ani si jumatate de cercetari asidue la concluzia ca portretul Isabellei d'Este a fost pictat intr-adevar de acesta.
 

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO