Un virus comun ar putea duce la apariția Alzheimer. „Ar putea afecta 25-45% dintre persoanele cu această boală”
O infecție intestinală cronică cauzată de un virus comun poate fi legată de evoluția bolii Alzheimer, conform unui nou studiu. HCMV poate afecta majoritatea oamenilor în primele decenii de viață.
Este unul dintre cele nouă virusuri herpetice și nu se transmite pe cale sexuală.
Cercetătorii de la Universitatea Arizona din SUA au descoperit că virusul poate rămâne în intestin și poate ajunge la creier prin intermediul nervului vag care leagă cele două, The Independent.
Odată ajuns acolo, acesta poate declanșa modificări ale sistemului imunitar asociate cu boala Alzheimer, potrivit studiului, publicat în revista Alzheimer's & Dementia.
„Credem că am găsit un subtip biologic unic de Alzheimer care ar putea afecta 25-45% dintre persoanele cu această boală”, a declarat coautorul studiului, Ben Readhead.
Dacă descoperirile sunt validate de cercetări ulterioare, medicamentele antivirale existente ar putea fi testate pentru a trata sau preveni această formă a bolii Alzheimer. Acest lucru ar putea fi susținut de un test de sânge în curs de dezvoltare.
„Acest subtip al bolii Alzheimer include plăcile amiloide și încurcăturile tau caracteristice - anomalii microscopice ale creierului utilizate pentru diagnosticare - și prezintă un profil biologic distinct al virusului, anticorpilor și celulelor imune din creier”, a declarat Dr. Readhead.
Cum afectează creierul
La unele persoane care dezvoltă o infecție intestinală cronică cu HCMV, virusul poate ajunge la creier prin fluxul sanguin sau prin nervul vag.
Odată ajuns în creier, virusul determină celulele imunitare numite microglii să își activeze expresia unei gene numite CD83, care a fost asociată într-un studiu anterior cu boala Alzheimer.
În timp ce microglia protejează inițial împotriva infecțiilor, o creștere susținută a activității lor poate duce la inflamații cronice și leziuni neuronale - implicate în evoluția unor boli precum Alzheimer.
Un studiu publicat în 2024 a arătat că, în creierele celor care au murit cu Alzheimer, erau mai multe microglia CD83 decât la persoanele sănătoase. S-a găsit și un anticorp în intestin, ceea ce sugerează că o infecție ar fi contribuit la acest tip de Alzheimer.
În cel mai recent studiu, cercetătorii au arătat că virusul poate produce modificări asociate cu Alzheimer, cum ar fi producția de proteine amiloide și tau, care duc la moartea celulelor nervoase. Experții subliniază că este nevoie de cercetări suplimentare pentru a fi confirmate teoriile.