Un astronom spaniol a inregistrat cel mai puternic impact de pe Luna observat vreodata de omenire

Ultima actualizare: 27-02-2014 07:01
Luna

Un astronom spaniol a observat in direct prabusirea pe Luna a unui asteroid de dimensiunile unui frigider, iar acest fenomen foarte rar a fost inregistrat si analizat de cercetatorul iberic.

Pe 11 septembrie 2013, Jose Maria Madiedo, profesor la Universitatea spaniola din Huelva, urmarea doua telescoape de monitorizare lunara in momentul in care a remarcat un puternic fascicul luminos in Mare Nubium ("Marea norilor", in latina), un bazin lunar umplut cu lava racita, potrivit Mediafax.

Acel fascicul era aproape la fel de luminos ca steaua polara si ar fi trebit sa fie vizibil cu ochiul liber si de pe Terra, a precizat organizatia britanica Royal Astronomical Society (RAS), care a inclus acest eveniment in buletinul ei lunar. Flash-ul luminos a fost urmat de o lumina care a persistat timp de opt secunde pe suprafata Lunii.

"Acela a fost momentul in care mi-am dat seama ca asistasem la un eveniment foarte rar si extraordinar", a declarat Jose Maria Madiedo.

Potrivit calculelor astronomului spaniol, asteroidul avea o greutate de aproximativ 400 de kilograme si avea un diametru cuprins intre 60 centimetri si 140 centimetri si avea o viteza de peste 60.000 de kilometri/ora in momentul in care s-a prabusit pe Luna. Viteza era atat de mare incat aceasta roca s-a vaporizat instantaneu in punctul de impact, facand un crater cu diametrul de 40 de metri si producand o caldura intensa, sursa flash-ului luminos observat de pe Terra.

Cei de la The Guardian sustin ca acesta a fost cel mai puternic impact de pe Luna inregistrat vreodata de oameni.

Spre deosebire de satelitul ei natural, Terra este protejata de atmosfera ei, iar meteoritii cu o marime comparabila aceluia care a cazut pe Luna ard in intregime in atmosfera, cu mult inainte de a atinge suprafata terestra.

Cu titlu de comparatie, meteoritul care a explodat deasupra orasului rusesc Celiabinsk in 2013 avea un diametru de circa 20 de metri, o greutate de 13.000 de tone si doar o mica parte din masa lui initiala a reusit sa ajunga pe suprafata Terrei.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO