Un american a descoperit "ceasul biologic" din ADN. "Vom putea incetini procesul de imbatranire"
"Ceasul biologic" intern, inscris in ADN, care masoara varsta biologica a tesuturilor din corpul uman, a fost descoperit de un profesor de genetica american, de la Universitatea California din Los Angeles, informeaza theguardian.co.uk.
Descoperirea lui Steve Horvath ar putea contribui la descoperirea unor mecanisme si tratamente care sa incetineasca procesul de imbatranire.
Steve Horvath a cercetat ADN-ul a aproximativ 8.000 de mostre care includeau 51 de tipuri de celule si tesuturi sanatoase si canceroase. "Ceasul biologic" a indicat faptul ca, in timp ce numeroase celule sanatoase imbatranesc in acelasi ritm cu varsta biologica a corpului, altele au o rata a imbatranirii mai mare sau mai mica.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Mai exact, profesorul american a urmarit modul in care procesul de metilare, care modifica structura chimica a ADN-ului, variaza odata cu varsta.
Astfel, Steve Horvath a descoperit ca metilarea a 353 de markeri ADN variaza semnificativ odata cu varsta si ca poate fi folosita exact ca un "ceas biologic".
Varsta organelor bolnave variaza foarte mult, cu o diferenta ce poate ajunge chiar si la cateva decenii fata de tesuturile sanatoase ale aceleiasi persoane.
"In cele din urma, ar fi extraordinar sa punem la punct proceduri terapeutice pentru resetarea «ceasului biologic», care sa ne mentina tineri", a declarat profesorul american.
Terapiile antiimbatranire au devenit o tema importanta de studiu pentru cercetatori, care incearca sa identifice cei mai importanti factori de risc pentru bolile incurabile asociate mai ales cu acest proces.
Steve Horvath a aratat ca acest "ceas biologic" a fost resetat pana la zero cand celulele prelevate dintr-un organism adult au fost reprogramate pentru a reveni la structura unei celule susa.
Pentru descoperirea procesului de transformare a celulelor adulte in celule susa, care se pot dezvolta in orice tip de tesut al corpului, John Gurdon, de la Universitatea Cambridge, si Shinya Yamanaka, de la Universitatea Kyoto, au castigat premiul Nobel pentru Medicina in 2012.