Teatrul Odeon, redescoperit cu ajutorul tehnologiei: „E interesant cum creierul reacţionează la actul artistic”
V-aţi întrebat vreodată ce se întâmplă în creierul nostru atunci când ne uităm la o piesă de teatru?
Cu ajutorul unor senzori, o echipă de artişti şi programatori a proiectat pe un ecran imagini cu felul în care atenţia şi imaginaţia sunt activate de monologul unui actor de la Teatrul Odeon.
Îmbinarea dintre tehnologie şi artă i-a fascinat pe spectatori. În plus, au putut şi să probeze costumele actorilor sau să vadă imagini cu istoria teatrului cu ajutorul unei aplicaţii speciale.
Alegeri 2024
10:00
Ce averi au candidații la alegerile prezidențiale. De la terenuri și case până la lingouri de aur, bijuterii și tablouri
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
Începe piesa. Actriţă Rodica Mandache interpretează un text de Geo Bogza, special pentru o spectatoare echipată cu o pereche de căşti neuronale.
Rodica Mandache, actriță: “Vişinii, nucul, toţi şi-au dat partea lor de rod fără nicio suferinţă. Numai prunii îşi dau rodul cu sacrificiul propriei fiinţe”.
Doar că de data aceasta publicul nu urmăreşte doar actorul, ci şi un ecran uriaş pe care este proiectat felul în care creierul reacţionează la actul artistic.
Eranio Petruska, videoartist: Casca primeşte nişte unde, alfa, gama, beta, teta, face nişte medii între ele şi ne dau nişte valori pe care noi le folosim ca să programăm mediul vizual. La fiecare om, valorile sunt diferite.
Adrian Damian, scenograf: După care merg în ecranele din spate unde generează un conţinut video pe baza impulsurilor pe care casca neuronala le primeşte.
Practic, ceea ce vedem în imagini este felul în care atenţia şi imaginaţia se îmbină.
Adrian Damian, scenograf: Ideea a fost să ilustrăm cumva procesele absolut spectaculoase din mintea noastră în timp ce consumăm cultură şi mai mult decât un laborator ştiinţific care să dea un verdict sau să măsoare câtă activitate neuronală avem. Teatrul inspiră, teatrul te pune să te gândeşti la lucruri, îţi naşte întrebări, aşa că ceea ce am ales noi să ilustrăm în video au fost nişte medii abstracte.
Spectator: “Am pus acea cască, a fost foarte interesant. Atenţia mea şi imaginaţia au fost echilibrate. O artă veche îmbinata cu arta nouă”.
Spectator: “E interesant felul în care creierul nostru primeşte toate acele informaţii şi emoţii şi era frumos ca de fapt tot ceea ce se proiectează pe ecran sunt floare din floare, modele geometrice”.
Spectatorii au putut să descopere teatrul şi altfel, cu ajutorul tehnologiei. De exemplu, aceasta expoziţie poate fi văzută doar cu telefoanele sau tabletele.
Roxana Mihalache, curator de conținut cultural în mediul virtual: Cu ajutorul prafului de cărbune şi al pigmentului galben, şi pornind de la aceste fotografii învechite puţin, avem un efect foarte interesant. Practic, ceea ce se întâmplă cu ajutorul aplicaţiei putem să intrăm în momente importante din istoria Teatrului Odeon.
Instalaţiile au fost montate de Ziua Internaţională a Teatrului. Teatrul Odeon este singură clădire din Europa care are acoperiş retractabil, deşi a fost construită la începutul secolului trecut.