Teatrul Odeon, redescoperit cu ajutorul tehnologiei: „E interesant cum creierul reacţionează la actul artistic”

×
Codul embed a fost copiat

V-aţi întrebat vreodată ce se întâmplă în creierul nostru atunci când ne uităm la o piesă de teatru?

Cu ajutorul unor senzori, o echipă de artişti şi programatori a proiectat pe un ecran imagini cu felul în care atenţia şi imaginaţia sunt activate de monologul unui actor de la Teatrul Odeon.

Îmbinarea dintre tehnologie şi artă i-a fascinat pe spectatori. În plus, au putut şi să probeze costumele actorilor sau să vadă imagini cu istoria teatrului cu ajutorul unei aplicaţii speciale.

Începe piesa. Actriţă Rodica Mandache interpretează un text de Geo Bogza, special pentru o spectatoare echipată cu o pereche de căşti neuronale.

Rodica Mandache, actriță: “Vişinii, nucul, toţi şi-au dat partea lor de rod fără nicio suferinţă. Numai prunii îşi dau rodul cu sacrificiul propriei fiinţe”.

Citește și
Anamaria Marinca
Anamaria Marinca, românca talentată care îi dă replica lui Brad Pitt pe marile ecrane
Prețul eliberării Alinei Apostol din „gulagul” chinezesc. Fost deținut al regimului de la Beijing: „Cu chinezii trebuie să negociezi direct!”. Răspunsul Ministerului Justiției din România

Doar că de data aceasta publicul nu urmăreşte doar actorul, ci şi un ecran uriaş pe care este proiectat felul în care creierul reacţionează la actul artistic.

Eranio Petruska, videoartist: Casca primeşte nişte unde, alfa, gama, beta, teta, face nişte medii între ele şi ne dau nişte valori pe care noi le folosim ca să programăm mediul vizual. La fiecare om, valorile sunt diferite.

Adrian Damian, scenograf: După care merg în ecranele din spate unde generează un conţinut video pe baza impulsurilor pe care casca neuronala le primeşte.

Practic, ceea ce vedem în imagini este felul în care atenţia şi imaginaţia se îmbină.

Adrian Damian, scenograf: Ideea a fost să ilustrăm cumva procesele absolut spectaculoase din mintea noastră în timp ce consumăm cultură şi mai mult decât un laborator ştiinţific care să dea un verdict sau să măsoare câtă activitate neuronală avem. Teatrul inspiră, teatrul te pune să te gândeşti la lucruri, îţi naşte întrebări, aşa că ceea ce am ales noi să ilustrăm în video au fost nişte medii abstracte.

Spectator: “Am pus acea cască, a fost foarte interesant. Atenţia mea şi imaginaţia au fost echilibrate. O artă veche îmbinata cu arta nouă”.

Spectator: “E interesant felul în care creierul nostru primeşte toate acele informaţii şi emoţii şi era frumos ca de fapt tot ceea ce se proiectează pe ecran sunt floare din floare, modele geometrice”.

Spectatorii au putut să descopere teatrul şi altfel, cu ajutorul tehnologiei. De exemplu, aceasta expoziţie poate fi văzută doar cu telefoanele sau tabletele.

Roxana Mihalache, curator de conținut cultural în mediul virtual: Cu ajutorul prafului de cărbune şi al pigmentului galben, şi pornind de la aceste fotografii învechite puţin, avem un efect foarte interesant. Practic, ceea ce se întâmplă cu ajutorul aplicaţiei putem să intrăm în momente importante din istoria Teatrului Odeon.

Instalaţiile au fost montate de Ziua Internaţională a Teatrului. Teatrul Odeon este singură clădire din Europa care are acoperiş retractabil, deşi a fost construită la începutul secolului trecut.

Articol recomandat de sport.ro
Ce mesaj a transmis fotbalistul eliminat de Istvan Kovacs în Barcelona - PSG
Ce mesaj a transmis fotbalistul eliminat de Istvan Kovacs în Barcelona - PSG
Citește și...
Aimee Iacobescu a murit după o lungă suferinţă, cerând degeaba ajutorul UNITER.
Aimee Iacobescu a murit după o lungă suferinţă, cerând degeaba ajutorul UNITER. "O lege cumplită, sadică"

Actriţa Aimee Iacobescu a murit duminică la spitalul Elias din Capitală. Avea 71 de ani şi rămâne în istoria teatrului românesc, dar şi a filmului pentru numeroase roluri de referinţă.

Anamaria Marinca, românca talentată care îi dă replica lui Brad Pitt pe marile ecrane
Anamaria Marinca, românca talentată care îi dă replica lui Brad Pitt pe marile ecrane

Îi dă replici lui Brad Pitt pe marele ecran. Trăieşte la Londra, dar joacă în producţii din toată lumea. E prezentă pe podiumurile marilor festivaluri de teatru şi film şi e convinsă că romanii vor ocupa un loc important în cinematografie.

Actriţa Cristina Stamate, sufletul teatrului de estradă din Bucureşti
Actriţa Cristina Stamate, sufletul teatrului de estradă din Bucureşti

Cristina Stamate, sufletul teatrului de estradă din Bucureşti, actriţă a Teatrului de Revistă "Constantin Tănase" a jucat în sute de spectacole de revistă, a scris o carte şi a fost profesoară de teatru pentru copii.

Stela Popescu, un om de poveste! Iubirile trăite de
Stela Popescu, un om de poveste! Iubirile trăite de "doamna teatrului românesc"

Stela Popescu s-a reinventat de o mie de ori şi avea planuri şi vise pentru încă o viaţă! Aşa se întâmplă, spunea ea, atunci când începi să lupţi cu propria soarta din copilărie.

Recomandări
Politico:
Politico: "Ucraina se îndreaptă spre înfrângere". Marile atuuri pe care Putin le are în lupta pentru victorie

Întrebați un soldat ucrainean dacă mai crede că Occidentul va sta alături de Kiev "atât timp cât va fi nevoie".

Gafă rușinoasă a lui Marcel Ciolacu în Qatar. Premierul a încurcat „lecția” cu „erecția”. VIDEO
Gafă rușinoasă a lui Marcel Ciolacu în Qatar. Premierul a încurcat „lecția” cu „erecția”. VIDEO

Marcel Ciolacu a făcut o gafă jenantă în timpul unor declarații de presă susținute în Qatar. Deși avea discursul scris, premierul s-a încurcat și în loc de „lecție” a pronunțat... „erecție”.

Explozie puternică într-un bloc din Craiova. Fațada s-a prăbușit. A fost activat Planul Roșu. O femeie a murit | FOTO
Explozie puternică într-un bloc din Craiova. Fațada s-a prăbușit. A fost activat Planul Roșu. O femeie a murit | FOTO

O explozie de proporții a avut loc, miercuri, în municipiul Craiova. Deflagrația a fost atât de puternică încât fațada blocului s-a prăbușit.