Supercontinentele ar putea apărea din nou pe Pământ peste 200 de milioane de ani. Cum va fi afectată clima planetei

Ultima actualizare: 19-12-2020 15:17
continent
Getty

Supercontinentele, masele terestre gigantice alcătuite din mai multe continente, ar putea apărea din nou pe Pământ peste 200 de milioane de ani de acum înainte și ar putea afecta drastic clima planetei noastre.

Cercetătorii au luat în calcul două scenarii: în primul, aproximativ 200 de milioane de ani în viitor, aproape toate continentele se îndreaptă către în emisfera nordică, cu Antarctica lăsată singură în emisfera sudică; în al doilea scenariu, aproximativ 250 de milioane de ani în viitor, un supercontinent se formează în jurul ecuatorului și se extinde în emisferele nordice și sudice, potrivit Science Alert.

Pentru ambele, cercetătorii au calculat impactul asupra climatului global.

Au fost surprinși să constate că atunci când continentele s-au îndreptat împreună în nord și terenul a fost montan, temperaturile globale au fost semnificativ mai scăzute decât în ​​celelalte modele. Un astfel de rezultat ar putea anunța o o nouă epocă glaciară, diferită de oricare din trecutul Pământului, care va dura cel puțin 100 de milioane de ani.

Continentele Pământului nu arătau întotdeauna așa cum arată astăzi. Planeta a parcurs cicluri prin mai multe perioade în care continentele s-au unit pentru a forma supercontinentele imense și apoi s-au despărțit.

Cel mai recent supercontinent a fost Pangeea, care a existat cu aproximativ 300 de milioane în urmă și a inclus ceea ce este acum Africa, Europa, America de Nord și America de Sud.

Înainte de Pangeea era supercontinentul Rodinia, care a existat în urmă cu 900 milioane, iar înainte a fost Nuna, care s-a format acum 1,6 miliarde de ani și s-a despărțit cu 1,4 miliarde de ani în urmă.

Supercontinentul pe care l-au numit „Aurica” s-ar forma în 250 de milioane de ani din continentele care se află în jurul ecuatorului, în timp ce „Amasia” ar urma să se formeze în jurul Polului Nord.

Peste 250 de milioane de ani de acum, Pământul se va învârti mai încet decât în ​​prezent, lucru pe care modelul l-a luat în considerare.

„Viteza de rotație a Pământului încetinește în timp. Dacă vă deplasați cu 250 de milioane de ani în viitor, durata zilei crește cu aproximativ 30 de minute, așa că punem acest lucru în model pentru a vedea dacă acest lucru a avut efect", a spus un specialist.

Epoca de gheață mai recentă a Pământului a durat zeci de mii de ani, dar formarea supercontinentului Amasia ar putea introduce o eră de gheață care ar fi semnificativ mai lungă.

„În acest caz, vorbim despre 100 de milioane de ani, 150 de milioane de ani", a mai adăugat un expert..

Ce ar putea însemna asta pentru viața pe Pământ? Pe măsură ce zonele joase tropicale dispar, la fel se va întâmpla și biodiversitatea incredibilă pe care o susțin.

Cu toate acestea, ar putea apărea specii noi care ar fi adaptate pentru a supraviețui în medii extrem de reci, așa cum au făcut-o în epocile glaciare anterioare.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO