Experții susțin că au descoperit al optulea continent de pe Terra. Unde se află. HARTĂ INTERACTIVĂ

continent
World Data Center for Geophysics & Marine Geology / National Geophysical Data Center, NOAA

Sub apele Pacificului, la o adâncime de aproape 1.000 de metri se află al optulea continent de pe planetă, au confirmat oamenii de știință.

Experții au afirmat că masa terestră scufundată, numită Zealandia, ar fi fost un întreg continent, însă acum s-a confirmat acest lucru, iar experții au pus bazele unei hărți interactive, prin care continentul poate fi analizat în amănunțime, transmite Business Insider.

Cercetătorii de la GNS Science din Noua Zeelandă au anunțat că au cartografiat forma și dimensiunea continentului în detalii cu o exactitate fără precedent. Ei au plasat hărțile pe un site web interactiv, astfel încât utilizatorii să-l poată explora.

„Am creat aceste hărți pentru a oferi o imagine exactă, completă și actualizată, mai bună decât înainte”, a precizat Nick Mortimer, cel care a coordonat proiectul.

Hărțile dezvăluie noi informații despre cum s-a format Zealandia înainte de a fi scufundată sub apă acum câteva milioane de ani.

Citește și
Scena din filmul ”Lost Continent”, din 1951
O parte dintr-un continent pierdut a fost descoperită sub Canada

Suprafața acesteia este de aproape cinci milioane de kilometri pătrați, aproximativ jumătate din dimensiunea Australiei, dar doar 6% din continent se află deasupra nivelului apei. Această suprafață este reprezentată de insulele nordice și sudice ale Noii Zeelande și de Noua Caledonie.

A doua hartă realizată de oamenii de știință GNS relevă tipurile de crustă care alcătuiesc continentul subacvatic, cât de veche este crusta și defectele majore.

Crusta continentală este cea mai veche și mai groasă crustă a Pământului, care formează mase terestre. Este prezentată în roșu, portocaliu, galben și maro. Crusta oceanică, care este în general mai tânără, este în albastru. Triunghiurile roșii arată unde sunt vulcanii.

Harta face parte dintr-o inițiativă globală de cartografiere a întregului fund al oceanului planetei până în 2030.

Conceputul de „Zealandia” se referea inițial la Noua Zeelandă
 

Conceptul de Zealandia are 25 de ani. Geofizicianul Bruce Luyendyk a inventat termenul în 1995.

Luyendyk a declarat că nu a intenționat niciodată ca termenul să descrie un nou continent. Mai degrabă, numele se referea inițial la Noua Zeelandă și la o colecție de bucăți de crustă scufundate, care au rupt vechiul supercontinent Gondwana acum aproximativ 85 de milioane de ani.

„Motivul pentru care am venit cu acest termen este din comoditate. Sunt piese ale aceluiași lucru atunci când te uiți la Gondwana. Așa că m-am gândit: „De ce continuați să numiți această colecție de piese ca lucruri diferite?”, a spus Luyendyk.

Gondwana s-a format atunci când vechiul supercontinent al Pământului, Pangeea, s-a împărțit în două fragmente. Laurasia din nord a devenit Europa, Asia și America de Nord. Gondwana din sud s-a dispersat pentru a forma Africa modernă, Antarctica, America de Sud și Australia.

Forțele geologice au continuat să rearanjeze aceste mase terestre, iar Zealandia a fost cufundată sub valuri la aproximativ 50 de milioane de ani după ce s-a rupt Gondwana.

Zealandia îndeplinește toate condițiile pentru a fi numită continent
 

Până în 2017, Zealandia a fost clasificată ca „microcontinent”, precum insula Madagascar. Dar, potrivit lui Mortimer, Zealandia îndeplinește toate condițiile pentru a fi numit continent: are limite clar definite, ocupă o suprafață mai mare de un milion de kilometri pătrați, este ridicată deasupra scoarței oceanice înconjurătoare și are o crustă continentală mai groasă decât acea crustă oceanică.

Prin urmare, aceste noi hărți oferă dovezi suplimentare că masa subacvatică ar trebui considerată al optulea continent, a adăugat Mortimer.

„Dacă am putea elimina oceanele lumii, ar fi destul de clar că Zealandia iese în evidență. Dacă nu ar fi nivelul oceanului, cu mult timp în urmă am fi recunoscut Zealandia pentru ceea ce a fost, un continent”, a declarat el.

Citește și...
Singurul continent fără niciun caz de Covid-19. Cum a fost posibil
Singurul continent fără niciun caz de Covid-19. Cum a fost posibil

Antarctica este singurul continent pe care noul coronavirus nu a ajuns, iar cercetătorii care se pregătesc să pornească spre bazele de cercetare de pe continentul austral doresc să se asigure că nu vor duce cu ei acest virus.

O parte dintr-un continent pierdut a fost descoperită sub Canada
O parte dintr-un continent pierdut a fost descoperită sub Canada

O parte dintr-un continent pierdut a fost descoperită sub Canada, iar dovezile se ascundeau în roci care îşi au originea în interiorul Pământului, la adâncimi la care se formează diamantele.

Continentul secret descoperit sub Europa. A existat acum 140 de milioane de ani
Continentul secret descoperit sub Europa. A existat acum 140 de milioane de ani

Cercetătorii au descoperit un continent ascuns sub Europa de Sud, de mărimea Groelandei, care a existat în urmă cu 140 de milioane de ani.

Descoperire uimitoare sub continentul Antarctica. Ce au găsit specialiștii cu un satelit
Descoperire uimitoare sub continentul Antarctica. Ce au găsit specialiștii cu un satelit

Agenția Spațială Europeană a descoperit rămășițele unui continent care a stat ascuns sub Antarctica timp de milioane de ani.

Recomandări
Pene de curent în vestul țării. Rețelele electrice din mai multe județe au fost avariate din cauza viscolului
Pene de curent în vestul țării. Rețelele electrice din mai multe județe au fost avariate din cauza viscolului

E-Distribuţie Banat anunţă, sâmbătă seara, că echipele sale intervin pentru restabilirea în cel mai scurt timp posibil a alimentării cu energie electrică a consumatorilor.

Copac căzut peste o mașină cu patru persoane, în Reșița. A murit un copil de 14 ani
Copac căzut peste o mașină cu patru persoane, în Reșița. A murit un copil de 14 ani

Tragedie înfiorătoare petrecută în județul Caraș-Severin. Un copil a murit și trei adulți au ajuns și ei la spital, după ce un copac a căzut peste o mașină aflată în trafic, la intrarea în Reșița.

România, lovită de ger și viscol. Temperaturile ar putea ajunge până la minus 20 de grade
România, lovită de ger și viscol. Temperaturile ar putea ajunge până la minus 20 de grade

Se întorc ninsorile cu ger puternic în mai multe regiuni ale țării. Meteorologii au emis un cod portocaliu de viscol și vânt puternic la munte, dar și în zona litoralului, până duminică seară la ora 20.00.