Studiu: Un tratament foarte precoce împotriva HIV, o posibilă cheie pentru o remisiune de durată
Începerea unui tratament antiretroviral la doar patru săptămâni după infectarea cu HIV ar putea permite ţinerea sub control a virusului pe termen îndelungat după întreruperea tratamentului.
Rezultatele publicate săptămâna trecută în revista ştiinţifică Nature Communications, "consolidează interesul faţă de depistarea precoce şi tratamentul cât mai devreme posibil pentru persoanele" care au contractat HIV, au subliniat reprezentanţii Institutului Pasteur.
Studii precedente au arătat posibilitatea unei remisiuni durabile pentru persoanele care trăiesc cu HIV şi care au beneficiat de un tratament început precoce şi menţinut timp de mai mulţi ani. După întreruperea tratamentului lor antiretroviral, acele persoane au putut "să ţină virusul sub control uneori şi timp de peste 20 de ani".
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Cercetătorii au emis atunci ipoteza că un tratament început devreme ar putea favoriza acest control viral, însă o astfel de asociere trebuia să fie demonstrată.
În noul studiu, oamenii de ştiinţă au efectuat cercetări pe maimuţe şi au comparat apoi animalele: un grup a primit doi ani un tratament ce a început la puţin timp după infectare (în fază acută), un altul a primit doi ani un tratament care a început la mai multe luni după infectare (în fază cronică), iar un alt grup nu a primit niciun tratament.
A reieşit că un tratament precoce, început în termen de patru săptămâni de la infectare, "favorizează puternic controlul viral după întreruperea tratamentului".
"Studiul nostru indică existenţa unui ferestre de oportunitate pentru a favoriza remisiunea infecţiei cu HIV", a declarat Asier Saez-Cirion, şeful unităţii de rezervoare virale şi control imunitar la Institutul Pasteur şi coautor principal al noii cercetări.
O altă lecţie: un tratament precoce menţinut timp de doi ani optimizează dezvoltarea celulelor imunitare. "Acestea dobândesc o memorie eficientă împotriva virusului, pentru a-l elimina în mod natural atunci când virusul reizbucneşte după oprirea tratamentului", potrivit lui Asier Saez-Cirion.
"Începerea tratamentului la şase luni după infectare - un interval ce arată o pierdere de eficacitate, potrivit studiului nostru - este deja considerat prea scurt în raport cu ceea ce se întâmplă în prezent în sectorul clinic, unde majoritatea persoanelor cu HIV îşi încep tratamentul la ani întregi după infectare din cauza unei depistări prea tardive", a subliniat Roger Le Grand, director de infrastructuri IDMIT (Infectious Diseases Models for Innovative Therapies) şi coautor principal al studiului.