Studiu cu rezultate surprinzătoare. Câinii ar putea detecta cancerul de prostată
Nasul extrem de fin al câinilor din armată poate detecta cancerul de prostată chiar înaintea medicilor.
Cercetătorii italieni au colaborat cu armata pentru un studiu cu rezultate surprinzătoare.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
De pildă, animalele au indicat drept pozitivă o probă catalogată de medici drept negativă. Şi s-a dovedit că patrupedele aveau dreptate.
La acest centru veterinar din Toscana, câinii armatei învaţă, de la o vârstă fragedă, să detecteze explozibili şi mine. Mai nou, câţiva dintre ei deprind o altă abilitate: detectează cancerul de prostată doar având acces la probele de urină ale unor pacienţi.
Simone Siena, centrul veterinar din Toscana: "Cercetarea explorează capacitatea câinilor de a detecta molecule încă necunoscute cercetătorilor."
Studiul a fost iniţiat de o echipă de cercetători italieni, intrigaţi de un articol din care au aflat că patrupedele pot să descopere melanoamele.
Giario Conţi, directorul spitalului de urologie Sant'Anna: "Am ales să facem studiul pe cancerul de prostată din mai multe motive, inclusiv frecvenţa mare. E posibil ca şi alte cancere să aibă emisii de molecule care să fie etectate de un câine sau de un aşa numit "nas electronic".
Probele de urină sunt trimise îngheţate de la spitalele din Italia pentru ca anumite molecule esenţiale experimentului să nu dispară. Câinii au fost învăţaţi să rămână nemişcaţi în cazul probelor pozitive. Într-unul din cazuri, patrupedul a detectat boala înaintea medicilor.
Animalul a zăbovit şi lângă proba unui pacient care suferea de cancer de vezica urinară. Medicii au crezut că a făcut o greşeală. Au aflat apoi că bărbatul suferise şi de cancer de prostată.
Gianluigi Taverna, cercetător: "Câinele nu s-a înşelat nici în această situaţie mai dificilă."
Cercetătorii încearcă acum să izoleze moleculele care îi ajută pe câini să indice probele pozitive. Şi plănuiesc să creeze un aparat de diagnostic care mimează simţul olfactiv al patrupedului.
Sursa: Pro TV
Etichete: studiu, armata, caine, experiment, cancer de prostata,
Dată publicare:
27-02-2018 10:37