Stergerea amintirilor neplacute ar putea deveni realitate. Cercetatorii din SUA au reusit in premiera un astfel de experiment

17-03-2015 09:03


Cum ar fi sa ne putem sterge amintirile neplacute?

Pana acum, era posibil doar in filme, dar niste cercetatori din California au reusit sa o faca si in realitate.

Ce-i drept, doar la soareci pentru moment. Iar cercetatorii francezi au reusit chiar sa inlocuiasca amintirile neplacute cu unele frumoase. Tot la soareci, dar ei spera sa fie posibil si la oameni, intr-o zi.

In filmul "Barbati in negru", amintirile sunt sterse intr-o clipa. Asa ceva se intampla doar la Hollywood. In viata reala, cercetatorii abia au facut primii pasi spre stergerea selectiva a amintirilor. La Universitatea California-Davis, ei au folosit stimularea cu laser a hipocampului, locul din creier unde sunt depozitate amintirile.

Brian Wiltgen, cercetator: "Aici aplicam stimularea cu laser. Am reusit sa dezactivam anumite amintiri la soareci".

Fiecare dintre noi are in trecut lucruri pe care ar prefera sa nu si le mai aminteasca.

Insa, daca se va reusi acelasi lucru si la oameni, stergerea amintirilor nu va fi un moft. Ar putea fi folosita in cazul copiilor traumatizati sau pentru alinarea stresului post-traumatic.

Paula Croxon, neurolog: "Ar fi posibil sa eliminam aspectele cele mai neplacute ale amintirii, lasand oamenii sa isi aminteasca, dar fara sa simta emotia si teama asociata cu intamplarea".

Mai mult, procesul ar putea fi folosit si in sens invers, pentru a reda amintirile pierdute pacientilor cu Alzheimer. Nu vom sti insa mai devreme de cativa ani daca metoda poate fi aplicata si la oameni cu aceleasi rezultate.

VIDEO PROTVPLUS.RO