Neutrinii au depasit DIN NOU viteza luminii. Fizicienii de la CERN au repetat experimentul

18-11-2011 14:48
Sursa: arxiv.org


CERN

Savantii de la CERN au refacut controversatul experiment din septembrie, in care neutrinii au depasit viteza luminii. Desi acum au tinut cont de sesizarile unor fizicieni privind posibilele erori initiale, rezultatul a fost acelasi.

In luna septembie, anuntul savantilor de la CERN a aruncat in aer lumea stiintifica: particule subatomice ar fi deposit viteza luminii, cu 64 de nanosecunde.

Experimentul a constat in urmatoarele: neutrinii produsi la CERN (langa Geneva) au fost lansati la 730 km distanta, pana la laboratorul Gran Sasso (Italia), fiind inregistrate momentele de plecare si de sosire.

Rezultatul a fost confirmata in urma a 15.000 de experimente, iar oamenii de stiinta au inceput sa se intrebe daca teoria relativitatii formulata de Albert Einstein ar putea contine erori.

Controversa descoperirii care schimba fizica. Ce spune Stephen Hawking despre rezultatele de la CERN

Teoria spune ca nicio particula care are masa nu poate depasi viteza luminii, deoarece acest lucru ar presupune o cantitate infinita de energie.

Mai multi oameni de stiinta au declarat ca exeperimentul celor de la OPERA (Oscillation Project with Emulsion Racking Apparatus) a fost gresit interpretat, din cauza pozitionarii satelitilor GPS.

Echipa de cercetatori a admis ca este posibil sa se fi inregistrat erori la primul experiment si a tinut cont de acestea cand au repetat experimental.

Rezultatul a fost insa acelasi: particulele au depasit din nou viteza luminii.

A gresit Einstein teoria relativitatii? Daca da, atunci calatoria in timp ar putea fi posibila

Sursa: arxiv.org, Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO