Serpi mari cat autobuzele, cai mici cat pisicile: efectele bizare ale incalzirii globale. VIDEO
Testoase enorme, de marimea unor automobile si care ucideau si mancau crocodili; serpi enormi, lungi cat un autobuz; cai marunti, de marimea unor pisici – asa arata fauna Terrei in urma cu 55 de milioane de ani, in timpul unei perioade foarte calde.
Acum, oamenii de stiinta prevad ca schimbari asemanatoare ar putea aparea din nou, daca actualul proces de incalzire globala va continua.
Cativa cercetatori americani care studiaza relatia dintre talia animalelor si schimbarile climatice sustin ca exista o legatura clara intre incalzirea globala si existenta unor fosile neobisnuite de animale.
Jonathan Bloch, paleontolog in cadrul Muzeului de Istorie Naturala din Florida, a studiat fosilele datand dintr-o perioada numita Maximul Termic Palocen-Eocen (PETM), acum 55 de milioane de ani, cand temperaturile la nivel global au crescut cu 6 grade Celsius in cursul a 200.000 de ani.
BLACK FRIDAY 2013: Cele mai tari laptopuri pe care le poti cumpara la reducere de Black Friday
BLACK FRIDAY 2013: Televizoare cu pret redus de Black Friday. Care sunt cele mai bune oferte
BLACK FRIDAY 2013: Cele mai bune preturi pentru frigidere de Black Friday
In asemenea perioade de incalzire puternica a climei, au trait pe Pamant animale de marimi neobisnuite fata de rudele lor care le-au urmat si le-au precedat:
- o testoasa de marimea unui automobil Smart, descoperita pe actualul teritoriu al Columbiei, sub forma unor fosile vechi de 60 de milioane de ani; numita Carbonemys cofrinii, avea carapacea lunga de 172 cm, era pradatoare si putea ataca inclusiv animale mari, precum crocodilii.
- o soparla uriasa, denumita de cercetatori Barbaturex morrisoni si ale carei fosile au fost descoperite in Myanmar, de catre paleontologi de la University of California si University of Nebraska-Lincoln; a trait acum 40 de milioane de ani, era erbivora si semana cu actualele soparle tepoase Pogona, care traiesc in Australia, dar era de 6 ori mai mare decat acesta, ajungand la 2 metri lungime. Oamenii de stiinta cred ca temperaturile ridicate sunt o conditie necesara pentru ca soparlele sa creasca pana la dimensiuni mari.
- serpi enormi, inclusiv cel mai mare sarpe descoperit vreodata, Titanoboa cerrejonensis, ale carui fosile au fost descoperite in America de Sud; avea greutatea de 1,25 tone, lungimea de aproape 13 metri si ar fi putut inghiti animale de marimea unei vaci.
Mai multe detalii despre aceste subiect pe www.descopera.ro