Secretul pentru salvarea coralilor, descoperit. 500 de milioane de oameni depind de ei


Ultimul update: Vineri 22 Februarie 2019 10:08
Data publicarii: Vineri 22 Februarie 2019 08:13
Categorie: Stiri Stiinta

În timp ce Marea Barieră de Corali din Australia este ameninţată din cauza schimbărilor climatice, oamenii de ştiinţă israelieni par să fi descoperit "secretul" pentru perpetuarea recifelor.

Speranţa lor stă în coralii din Marea Roşie, care par remarcabil de rezistenţi în pofida faptului că apa devine tot mai caldă şi tot mai acidă. Specialiștii îi studiază și speră să găsească soluţii pentru a-i salva şi pe ceilalţi.

În timp ce reciful din Australia se "albeşte" pe zi ce trece, adică nu mai rămâne din el decât scheletul, coralii din golful Aqaba din Marea Roșie fac față cu brio încălzirii apei.

Maoz Fine, cercetător: "I-am expus la condiţii de "albire", adică temperaturi cu un grad sau două mai mari decât temperaturile maxime din timpul verii. Nu a existat decolorare, iar organismele simbiotice au reacţionat bine, aşa că am continuat. Am ridicat temperatura cu 3, 4, 5 grade... şi abia la 5-6 grade peste maximele verii, au prezentat semne de stres şi albire."

Jumătate din coralii care populau mările la începutul secolului XX au murit. Aşa că observaţia aduce o rază de speranţa celor preocupaţi de perpetuarea acestor minuni ale naturii. Rezistenta celor din Marea Rosie este, se pare, legată de un proces de selecţie naturală care s-a produs acum 18 mii de ani. La finalul erei glaciare, coralii au migrat spre partea de sud a mării, unde temperaturile erau extrem de ridicate. Au rezistat şi au ajuns la maturitate doar cei mai "puternici" dintre ei.

Cercetător: "Pentru a supravieţui temperaturilor extrem de ridicate din sudul Mării Roşii, au fost supuşi unui proces de selecţie naturală, căruia i-au supravieţuit coralii rezistenţi la căldură. Cei pe care îi vedem aici, acum, sunt urmaşii celor care au supravieţuit acelui proces de selecţie."

Moartea recifelor este un fenomen cu implicaţii dezastruoase şi pentru milioane de oameni care trăiesc din pescuit sau turism, locuiesc pe insule de corali său depind de "protecţia" pe care aceştia o asigura în fața eroziunii din zonele de coastă.

Jessica Bellworthy, studentă: "Se estimează că, în întreaga lume, 500 de milioane de oameni depind de existenţa recifelor de corali. Fără ele, se pierd surse de venit, de hrană, mijloace de trai şi locuinţe."

Pe lângă încălzirea globală, coralii sunt ameninţaţi de pescuitul excesiv, poluare şi comerţul cu bijuterii din acest material.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

VIDEO PROTVPLUS.RO