Secretul pe care calota glaciara l-a ascuns timp de 30 de milenii. Ce au gasit specialistii
Descoperie impresionanta in calota glaciara din Siberia. Oamenii de stiinta au gasit cel mai vechi organism multicelular viu care s-a pastrat pe Pamant.
Cercetatorii au descoperit seminte ingropate in gheata - in regiunea Kolyma din Rusia moderna - de stramosii veveritelor de astazi, acum mai bine de 30.000 de ani, in timpul Erei Glaciare. Acestea imparteau pe atunci pamantul cu Homo Sapiens, oamenii de Neanderthal sau mamutii.
Surprinzator, acestea erau viabile, asa ca planta cunoscuta sub numele de Silene stenophylla a fost readusa la viata dupa 30 de milenii, a inflorit si a produs noi seminte.
O varianta moderna a plantei Silene stenophylla creste si astazi in regiune. Insa semintele gasite in calota graciara - care sunt vechi de 31.500 pana la 32.100 de ani, potrivit oamenilor de stiinta - sunt mai mici decat cele produse de aceeasi planta in zilele noastre.
Descoperirea uimitoare da sperante oamenilor de stiinta ca si alte forme de viata s-ar fi putut conserva in calota glaciara si ar putea fi readuse la viata. De asemenea, cercetatorii spera sa faca acelasi lucru si cu formele de viata conservate in stratul de gheata de pe Marte sau alte planete.