Secretele monumentului de la Stonehenge, dezvaluite in premiera de o analiza tridimensionala
O analiza tridimensionala cu laser a scos la lumina detalii nestiute despre complexul Stonehenge. Pana acum nu a existat o metoda eficienta pentru descifrarea acestor secrete din trecut.
Analiza a aratat pentru prima data detalii invizibile cu ochiul liber celor care au mai cercetat anterior acest complex magalitic.
Spre exemplu, arheologii au aflat acum ca pietrarii din Antichitate au acordat mare atentie unor detalii si au sfeltuit foarta atent pietrele in zonele unde vor fi luminate de Soare, la apus in timpul solstitiul de iarna sau la rasarit la solstitiul de vara.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
Partile din spate ale pietrelor, care nu erau foarte vizibile, au fost neglijate.
Au fost observate, de asemenea, urmele lasate de daltele folosite si chiar graffiti, mesaje scrise de vizitatorii epocii victoriene.
Studiul confirma si importanta alinierii pietrelor in functie de solstitiul de vara si de iarna, pentru ca efectul vizaul sa fie extrem de puternic, Soarele urmand sa lumineze centrul complexului.
Totodata, in Epoca de Bronz, in perioada 1.800-1.500 i. Hr., oamenii au inceput sa sape morminte in apropiere de Stonhenge, acesta capatand si alte functii, in afara de cea a unui templu rolar.
Tot atunci oamenii au gravat pietrele cu imagini foarte mici ale unor unelte din perioada respectiva, cum ar fi sape sau topoare, desene care sunt acum invizibile cu ochiul liber.
Cercetatorii spun ca au gasit 72 de asemenea desene, sapate pe 5 pietre uriase, ceea ce i-a determinat pe istorici sa afirme ca Stonehenge a fost si o adevarata galerie de arta. Totusi, aceste desene aveau un scop pragmatic, oferind o protectie spirituala impotriva zeilor furtunii, care ar fi putut distruge recolta.
Ulterior, multe pietre din complex au fost distruse sau furate, pentru a fi folosite la constructii. Jaful a continuat pana in secolul al XIX-lea, cand turistii isi aduceau propriile unelte, ca sa poata lua cu ei “suveniruri”.
Stonehenge este un monument neolitic aflat in Anglia, in comitatul Wiltshire. Nu se stie exact cine si de ce a construit acest ansamblu, dar istoricii cred ca dateaza din jurul anului 3.000 i.Hr.
Monumentul este realizat din pietre cu inaltime de 6 metri si greutate de pana la 50 de tone, aduse aici probabil de la o distanta de 322 km din Campia Salisbury din sudul Angliei.