Roverul Curiosity, aflat in misiune pe Marte, scos din functiune din cauza unei probleme tehnice
Roverul Curiosity, care este in misiune pe planeta Marte, a fost scos din functiune din cauza unei probleme tehnice care a afectat unul dintre cele doua computere de la bordul sau, scrie Daily Mail
Echipajul NASA a setat roverul pe "safe mode" cat timp se va lucra la rezolvarea problemei.Toata activitatea lui Curiosity a fost transferata pe un al doilea computer de rezerva, care, de obicei, este inactiv. Personalul NASA apreciaza ca procesul de reparare a computerului principal va dura cateva zile.
La inceputul lui februarie, Curiosity a extras primul esantion provenind din interiorul unei roci martiene.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Succesul recuperarii acestui esantion a fost confirmat si prin intermediul unui set nou de fotografii, precizeaza NASA.
Oamenii de stiinta considera ca acest esantion, prelevat dintr-un orificiu cu diametrul de 1,6 centimetri si o adancime de 6,4 centimetri, ar putea contine indicii despre mediul umed din trecutul lui Marte si despre posibilitatea potrivit careia viata ar fi existat pe aceasta planeta.
Pretiosul esantion, pus intr-un mic recipient, va fi transferat intr-un instrument denumit "In-Situ Martian Rock Analysis" sau CHIMRA, care va agita fragmentele de roca de cateva ori deasupra unui fel de sita, pentru a le recupera pe acelea care masoara 150 de microni.
Mici transe vor fi apoi transferate in laboratorul de chimie si mineralogie de la bordul roverului, denumit "Chemistry and Mineralogy" (CheMin).
Esantionul provine dintr-o roca sedimentara, denumita "John Klein", in memoria directorului adjunct al misiunii Curiosity, decedat in anul 2011.
Curiosity, un vehicul de o tona, cu sase roti, care a costat 2,5 miliarde de dolari, cel mai greu si mai sofisticat robot trimis vreodata pe Marte, a coborat in zona ecuatorului martian in craterul Gale pe 6 august 2012, pentru o misiune de doi ani. Principalul obiectiv al misiunii este acela de a determina daca planeta rosie a permis in trecutul ei existenta vietii microbiene.