Rezervele de heliu ale planetei ar putea să dispară în 20 de ani. Cine este vinovat
Rezervele de heliu au scăzut atât de mult la nivelul planetei, încât specialiștii se tem că ar putea dispărea complet în următorii 20 de ani.
Vestea îngrijorătoare vine de peste Ocean. Cercetătorii americani îi învinuiesc pe patronii firmelor organizatoare de petreceri că exploatează excesiv acest element. Drept pentru care, în viitor, numeroase locuri de muncă şi chiar unele tratamente medicale pot fi serios afectate.
Heliul este o resursă neregenerabilă, produsă doar de soare. În prezent, cele mai mari rezerve se găsesc în Texas, dar în ultimii ani s-au micşorat considerabil, drept pentru care costurile aferente s-au mărit.
Doctorul Kevin Blair, de la Universitatea din Michigan, spune că înaintea crizei cumpăra un cilindru de heliu cu 200 de dolari, iar acum a ajuns să dea mii de dolari pe acelaşi recipient.
Heliul lichid este folosit de medici în scanerele RMN, care detectează de la rupturi de ligamente, până la tumori pe creier. Scăderea proviziilor de heliu trebuie luată în serios, spune doctorul Blair, iar chimiştii şi biologii trebuie să găsească rapid o soluţie.
Kevin Blair, profesor doctor Universitatea din Michigan: "Am fost nevoiţi să modificăm unele dintre laboratoarele noastre pentru a ne asigura că aceste aparate vor continua să funcţioneze. Acum folosim azot în loc de heliu. Nu e la fel de bun, dar e sigur. "
Poate cea mai cunoscută întrebuinţarea a heliului este umflarea baloanelor colorate la petreceri. În această perioadă, ele sunt la mare căutare în Statele Unite, acolo unde a început sezonul ceremoniilor de absolvire.
Proprietarii unor mari lanţuri de magazine au pus însă în vitrine afişe prin care le cer scuze clienţilor pentru că nu vor putea găsi decoraţiunile mult dorite.
Chiar dacă proprietarul unuimagazin este îngrijorat de afacerea sa, alţi oameni de ştiinţă americani spun că situaţia nu este foarte gravă.
”Nu cred că trebuie să fim îngrijoraţi de faptul că rezervele de heliu se vor termina. Toţi cei din domeniu sunt conştienţi că rezervele sunt momentan în staţionare, dar se iau măsuri”, spun un cercetător.
Pentru a răspunde cererii crescute la nivel mondial, în Orientul Mijlociu se construiesc noi instalaţii menite să separe heliul din gazele naturale extrase din subtreran.
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!