Primii "roboți vii" din lume se pot acum reproduce, într-un alt mod față de animale și plante. Cercetător: „Am fost uimit”
Oamenii de știință americani care au creat primii "roboți vii" spun că formele de viață, cunoscuți sub numele de xenoboți, se pot acum reproduce - într-un mod nou care nu a mai fost văzut la plante și animale, potrivit CNN.
Formați din celulele stem recoltate de la broaștele africane cu gheare (Xenopus laevis), care le dau și numele, xenoboții au o lățime mai mică de un milimetru. Au fost prezentați pentru prima dată în 2020, după ce experimentele au arătat că se pot mișca, pot lucra împreună și se pot chiar autovindeca.
Acum, oamenii de știință care i-au creat spun că au descoperit o formă complet nouă de reproducere biologică, diferită de cele cunoscute la animale sau plante.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
„Am fost uimit de asta. Broaștele au un mod de reproducere pe care îl folosesc în mod normal, dar când separi celulele de restul embrionului și le dai șansa să-și dea seama cum să se dezvolte într-un mediu nou, nu numai că fac acest lucru, dar au descoperit o nouă modalitate de a se mișca. Și-au dat seama, aparent, de o nouă modalitate de a se reproduce”, a spus Michael Levin, profesor de biologie și director al Allen Discovery Center de la Universitatea Tufts, care a fost co-autor principal al noii cercetări.
Celulele stem sunt celule nediferențiate care au capacitatea de a da naștere oricărui alt tip de celulă/țesut. Pentru a crea xenoboții, cercetătorii au recoltat celule stem din embrioni de broaște și le-au lăsat să se incubeze.
„Cei mai mulți oameni cred că roboții sunt făcuți din metal și ceramic, dar nu contează atât de mult din ce este făcut un robot, ci ceea ce face acesta - adică să acționeze pe cont propriu pentru oameni. Așa că este un robot (xenoboții) , dar este, de asemenea, în mod clar și un organism format din celule de broască nemodificate genetic”, a spus Josh Bongard, profesor de informatică și robotică la Universitatea din Vermont și autorul principal al studiului.
Xenoboții au folosit „replicare cinetică” - un proces despre care se știe că are loc la nivel molecular, dar care nu a fost niciodată observat până acum la nivelul celulelor sau al unui întreg organism, a precizat Bongard.