Premieră pe Marte. NASA trimite un robot care va studia inima planetei
Premieră în ceea ce priveşte misiunile pe Marte! Dacă roboții care au ajuns până acum pe Marte au cercetat mai mult suprafața Planetei roșii, NASA trimite acum un "robot geolog", care ar urma să studieze inima planetei.
”Robotul geolog" are misiunea să foreze și să ia eșantioane din subsolul Planetei Roşii, de la o adâncime mult mai mare decât la orice explorare de până acum.
"Misiunea InSight presupune prelevarea de eșantioane din adâncurile planetei Marte, pentru a înțelege mai bine primele stadii de formare a Pământului și a altor planete cu suprafață solidă", explică Bruce Banerdt, NASA Jet Propulsion Laboratory.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Robotul trimis spre Marte în misiunea InSight va ajunge la destinaţie peste 6 luni. Nu are roți, așa că, după aterizare, rămâne pe loc.
Are însă mai multe specializări. Un senzor îngropat aproximativ 5 metri în solul marţian va măsura temperatura. Un alt experiment va permite măsurarea abaterilor de rotaţie în jurul axei. Iar un seismograf, similar celor folosite pe Pământ, va studia cutremurele marţiene.
"Vom afla cu exactitate cum este alcătuită mantaua planetei. Vom descoperi, de asemenea, cât este de mare nucleul și din ce este făcut", explică Bruce Banerdt, NSA Jet Propulsion Laboratory.
Şi încă o premieră. O pereche de sateliţi nu mai mari decât o valiză obişnuită - botezaţi 'Wall-E' şi 'Eva', după personajele dintr-un cunoscut film de animaţie - ar trebui să recepţioneze datele transmise de la sol şi să le transmită mai departe spre Pământ.
"Vrem să înțelegem ce s-a întâmplat la primele bătăi ale ceasului. Pe Pământ nu mai avem mostre geologice de la începutul formării planetei, pentru că au fost distruse de plăcile tectonice și de convecția mantalei", explică Bruce Banerdt, NASA Jet Propulsion Labortory.
Racheta care va trimite robotul geolog spre Marte va fi lansată sâmbăta, dintr-o baza a forţelor armate aeriene din California.
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicatia Stirile ProTV pentru telefoane Android si iPhone!