Polul Nord se deplaseaza tot mai mult din vina omului. Descoperirea alarmanta facuta de cercetatorii de la NASA
Cercetatorii de la NASA au facut descoperiri alarmante. Polul Nord se deplaseaza tot mai mult si asta, cel mai mult, din vina omului.
Daca la inceputul secolului XXI oamenii de stiinta observau ca axa de rotatie a Polului Nord se misca catre est, acum, cei de la NASA au si o explicate pentru asta: influenta omului.
Axa de rotatie a Pamantului este in continua schimbare, dar nu e nimic nou, si asta pentru ca Pamantul, ca si alte planete existente, nu este o sfera perfecta. Este imperfecta, acoperita cu denivelari si abisuri. "Daca luati o bucata de material dintr-o zona, atunci se va strica simetria iar axa de rotatie se schimba" a declarat Surendra Adhikari, de la Jet Propulsion Laboratory.
Dar, in ultima perioada, motivele pentru aceasta schimbare sunt altele decat cele naturale. Cercetatoarea Surendra Adhikari sustine ca omul este de vina pentru acest fenomen si influenta sa asupra naturii, care a dus la schimbari climatice dramatice. Aceasta a publicat mai multe articole stiintifice in care trateaza acest subiect, in revista "Science Advances".
Care sunt cele doua cauza principale? Groenlanda si calota glaciara din Antarctica de Vest se topesc, iar rezerva globala de apa potabila se disperseaza pretutindeni, intr-un ritm dramatic. Astfel, interferentele produse de om in procesul natural au dus la schimbari drastice ale polilor planetei.
Inca din 1899, oamenii de stiinta au masurat evolutia axei de rotatie a Pamantului. Initial au observat ca aceasta se deplasa spre vest in directia golfului Hudson, pe care au asociat-o cu o potentiala cauza a topirii banchizei Laurentide. Mai apoi in jurul anului 2000, axa de rotatie a inceput sa-si modifice directia spre est. Din 2002, ghetarii de la Polul Nord au inceput sa se topeasca alarmant, sustin cercetatorii.
Acum, axa de rotatie isi modifica directia de doua ori mai repede, iar factorul cel mai important este topirea banchizei de gheata din Groenlanda.
Dar, nu doar topirea banchizelor de gheata este factorul care influenteaza cel mai mult, ci si rezervele naturale de apa, in special in Eurasia. Oamenii scot si pompeaza foarte mult din apele subterane, pe intreg globul. Asta face ca unele locuri de pe glob sa fie mai aride decat altele si apar tot mai multe denivelari si abisuri care schimba semnificativ axa de rotatie a Pamantului.
Insa, cercetatorii pot identifica istoria schimbarilor climatice prin urmarirea modificarilor axei Pamantului, iar cercetarea este condusa de hidrologii de la Jet Propulsion Laboratory.