Polul Nord s-a transformat intr-un lac imens : imaginile care arata cum a ajuns "varful lumii"
Polul Nord a devenit un lac urias atrag atentia cercetatorii de la North Pole Environmental Observatory care au aratat schimbarile dramatice suferite de ghetarii de aici in ultimii 13 ani.
Considerat unul dintre cele mai uimitoare locuri ale planetei, Polul Nord, sau "Varful Lumii” cum este numit de exploratori se afla in pericol.
Oamenii de stiinta de la North Pole Environmental Observatory au urmarit cu ajutorul unei camere web transformarile suferite de Polul Nord incepand cu anul 2000. Potrivit imaginilor extrem de ingrijoratoare ghetarii de la Polul Nord au inceput sa se topeasca alarmant din 2002, relateaza Huffington Post. Iulie este cea mai calda luna in aceasta zona, insa in 2013 temperaturile aici au fost cu1-3 grade peste media normala.
Alegeri 2024
16:55
Alegeri prezidențiale 2024. USR depune plângere penală pentru fraudă la vot în diaspora, în primul tur al alegerilor
14:48
Alegeri prezidențiale 2024. Poliţiştii au fost sesizaţi cu privire la 189 posibile incidente electorale
07:25
Campania electorală s-a terminat. Cele mai marcante momente, de la zboruri private la ferme de troli și acuzații de spionaj
07:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A doua zi de alegeri în diaspora. Număr semnificativ mai mic de voturi față de 2019
Lacul surprins in imagine este rezultatul topirii straturilor de gheata de la suprafata. Ghetarii din zona arctica au devenit o victima majora a schimbarilor climatice. Suprafata acoperita cu ghetari se mareste si se micsoreaza in fiecare an la schimbarile de anotimpuri, insa vara trecuta zapada din zona arctica a atins un prag negativ record. Centrul American pentru Studiul Ghetii si al Zapezii estimeaza ca, pana in 2040, la Polul Nord nu va mai exista deloc gheata pe timpul verii.
Topirea rapida a ghetii din Oceanul Arctic este "o bomba cu ceas economica", ale carei costuri la nivel global se vor ridica la cel putin 60.000 de miliarde de dolari, din cauza efectelor schimbarilor climatice, au afirmat in aceasta saptamana cercetatori de la universitatile Cambridge si Erasmus din Rotterdam.