Aspirina reduce cu 50% riscul de cancer colorectal. Cazurile in care medicamentul NU are efect

Ultima actualizare: 28-05-2014 07:05
aspirina

Aspirina poate reduce cu 50% riscul de cancer colorectal, insa doar in cazul persoanelor purtatoare de anumite gene, care produc un nivel ridicat dintr-o anumita enzima, conform unui studiu extins.

Studiul a fost publicat in revista americana Science Translational Medicine.

O serie de cercetari au indicat deja ca acest analgezic este asociat cu o scadere a riscului de cancer in general si al riscului de maladii cardiovasculare, dar acest nou studiu pe termen lung permite o identificare mai precisa a persoanelor care pot beneficia de efectele aspirinei de prevenire a cancerului de colon.

Acesti cercetatori au examinat tesuturi prelevate de la 270 de pacienti cu cancer de colon, care au facut parte dintr-un grup de 127.865 de participanti la acest studiu si care au fost monitorizati timp de 30 de ani. Oamenii de stiinta au constatat ca persoanele cu un profil genetic care nu le permite sa produca niveluri ridicate ale enzimei 15-PGDH nu beneficiaza aproape deloc de proprietatile preventive ale aspirinei impotriva cancerului colorectal.

"Daca urmariti subiectii din studiu cu niveluri ridicate ale enzimei 15-PGDH, care au luat aspirina, acestia si-au redus la jumatate riscul de cancer de colon", a precizat Sanford Markowitz, profesor de genetica a cancerului la Facultatea de medicina a Universitatii Case Western Reserve din Cleveland (Ohio), principalul autor al cercetarii.

Pe de alta parte, pacientii cu "niveluri reduse de 15-PGDH nu au obtinut niciun avantaj din administrarea de aspirina", a adaugat acesta intr-un comunicat.

Identificarea persoanelor care pot avea un risc mai scazut de cancer de colon prin administrarea de aspirina este importanta in masura in care acest medicament poate prezenta un risc crescut de ulcer stomacal si de hemoragie gastrointestinala grava in cazul anumitor subiecti, au explicat cercetatorii.

Astfel, s-ar putea stabili profiluri pentru a cantari riscurile in raport cu avantajele administrarii aspirinei. Scopul cercetatorilor este sa vada daca este posibil sa puna la punct un test care ar putea permite medicilor sa determine daca pacientii lor pot beneficia de efectele pozitive ale aspirinei.

In afara de punerea la punct a unui test care masoara nivelurile enzimei 15-PGDH, autorii studiului urmaresc sa efectueze un test clinic care sa le permita sa isi confirme descoperirea.

Conform datelor oferite de American Cancer Society, cancerul colorectal va afecta 137.000 de americani in 2014 si va ucide 50.000 dintre acestia, fiind a doua forma de cancer, din punctul de vedere al mortalitatii, dupa cel pulmonar. Cu toate acestea, rata mortalitatii din cauza cancerului a scazut considerabil in ultimii 20 de ani in urma depistarii precoce, mai ales prin intermediul colonoscopiei.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO