Oxford este pe cale să obțină un vaccin împotriva coronavirusului. Ce denumire a primit
Laboratorul farmaceutic britanic AstraZeneca a anunţat joi un parteneriat cu Universitatea Oxford ce prevede că va fabrica şi distribui în lume vaccinul contra noului coronavirus la care lucrează cercetătorii universităţii.
Colaborarea "priveşte furnizarea către pacienţi a unui vaccin potenţial cunoscut sub denumirea de ChAdOx1 nCoV-19, dezvoltat de Institutul Jenner şi de grupul Oxford Vaccine Group", se precizează înr-un comunicat comun, potrivit Tehnology Networks.
''Sperăm, alăturându-ne forţele, să accelerăm (distribuirea la scară mondială) a unui vaccin pentru a combate virusul şi a-i proteja pe oameni de pandemia cea mai ucigaşă dintr-o generaţie'', a comentat Pascal Soriot, director general al AstraZeneca.
Studiile sunt într-o fază avansată
La rândul său, John Bell, profesor la Universitatea de medicină de la Oxford, afirmă că ''riscul de noi pandemii va fi în continuare prezent şi noul centru de cercetare va ajuta lumea să fie mai pregătită data viitoare când vom fi confruntaţi cu o asemenea provocare''.
Proiectul de vaccin a intrat în prima fază de teste clinice săptămâna trecută, iar rezultatele acestei prime etape ar urma să fie disponibile luna viitoare. Ultimele faze de testare ar trebui să aibă loc ''la mijlocul acestui an''.
Până la finalul acestui an ar putea fi produse 100 de milioane de doze de vaccin, însă parteneriatul acordă prioritate Regatului Unit, relatează Financial Times.
Vaccinul dezvoltat de cercetătorii de la Oxford se bazează pe un adenovirus modificat. El permite ''generarea unui puternic răspuns imunitar printr-o singură doză şi nu este vorba despre un virus care se replică'', astfel încât ''nu poate cauza infecţie continuă la individul vaccinat''.
Cercetătorii de la Oxford sunt puternic susţinuţi de guvernul britanic, ca şi cei de la Imperial College din Londra, care speră să înceapă testele clinice în iunie. Cercetările acestora din urmă se referă la un vaccin pe un principiu diferit, potrivit Agerpres.
Acordul dintre AstraZeneca şi Oxford University prevede ca vaccinul să fie distribuit în regim non-profit. Astfel, costul final al vaccinului va acoperi doar costurile de producţie şi distribuţie.
Se lucrează și la un "tratament de preveție"
În lupta împotriva noului coronavirus, AstraZeneca participă şi la eforturile de testare în Marea Britanie într-un centru dedicat, în colaborare cu Universitatea Cambridge şi cu gigantul farmaceutic concurent GlaxoSmithKline, pentru atingerea obiectivului de 30.000 de teste pe zi începând din 2 mai.
AstraZeneca lucrează, de asemenea, la ''identificarea de anticorpi ce pot fi folosiţi ca tratament sau ca prevenţie'' împotriva COVID-19.
AstraZeneca evaluează în principal utilizarea Calquence, un medicament împotriva leucemiei limfatice cronice pentru lupta împotriva inflamaţiilor generalizate şi acute provocate de virus la anumiţi pacienţi, sau a Farxiga, un alt medicament, pentru a reduce potenţial riscurile de insuficienţă renală sau cardiacă.
Peste 100 de proiecte de vaccinuri pe plan mondial
Există peste 100 de proiecte de vaccinuri anti-COVID-19 pe plan mondial, din care opt au ajuns în faza studiilor clinice, potrivit unor date publicate de London School of Hygiene & Tropical Medicine.
Această reputată şcoală de medicină din Marea Britanie a numărat aproape 120 de proiecte diferite de vaccinuri împotriva maladiei cauzate de coronavirusul SARS-CoV-2, din care 110 se află într-un stadiu de dezvoltare "pre-clinic".
Opt proiecte au ajuns în stadiul studiilor clinice de fază 1, fiind realizate pe pacienţi umani. Dintre ele, un proiect chinez, coordonat de compania CanSino, cotată la Bursa din Hong Kong, a ajuns într-un stadiu şi mai avansat, cel al studiilor clinice de fază 2 şi de fază 3.
Scopul principal al studiilor de fază 1 este de a testa securitatea şi, într-o mai mică măsură, eficacitatea unui produs medical. Studiile de fază 2 şi de fază 3, realizate pe scară mai largă, au ca scop evaluarea eficacităţii, înainte de eventuala obţinere a autorizaţiei de comercializare din partea autorităţilor sanitare.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!