Orașe de coastă precum New York sau Miami vor ajunge sub ape în câțiva ani. Previziunile cercetătorilor
Ce efecte are încălzirea globală asupra planetei și cum ne afectează creșterea nivelului mării? La aceste întrebări caută răspunsuri mai mulți cercetători din România și Spania, în peșterile de pe insula Mallorca.
Specialiștii atrag atenția că, dacă temperatura planetei va crește în următorii ani, există riscul că nivelul apei mării să crească, şi astfel oraşe ca New York sau Miami să fie inundate. Scopul acestor cercetări este de a vedea care este impactul încălzirii globale asupra planetei, și ce măsuri trebuie să luăm pentru a evita un astfel de scenariu.
În ultimii ani, echipa de cercetători a analizat probele găsite în mai multe peşteri, unele vechi de peste 6 milioane de ani, aflate pe malul Mării Mediterane. Aceste formaţiuni indică nivelul la care era marea în urmă cu milioane de ani, atunci când s-au format la contactul apei din peşteri cu apa mării.
Prof. Dr. Bogdan Onac profesor la University of South Florida din Tampa, SUA: "Toate stalactitele şi stalagmitele care existau înainte în peşteră, atâta timp cât nivelul mării a stat constat la aceeaşi poziţie, în jurul lor s-au format nişte bulb şi care în momentul în care noi luăm o probă şi o datăm cu metoda uraniu-thoriu aflăm vârsta exactă la care nivelul mării a fost la această poziţie. Putem să facem un fel de predicţie unde putem să ajungem în viitor dacă încălzirea globală continua. Nivelul mării dacă se ridica oraşe ca New York, Miami, insulele din Pacific jumătate din ele vor fi inundate..."
Joan Fornos, geolog la Universitatea Insulelor Baleare în Spania: "Este o peșteră bine dezvoltată în zona de amestec dintre apă dulce și cea sărată, unde dizolvarea rocii calcaroase este maximă. Aici, au fost descoperite speleoteme freatice care se formează doar la orizonturi care corespund nivelului mării. Datorită acestei particularități, speleotemele freatice permit cercetătorilor studiul schimbărilor suferite de nivelul mării de-a lungul unor perioade de timp foarte îndelungate."
dr.Joaquin Gines speolog: "Peștera Arta este o peșteră foarte importantă din punct de vedere turistic în Mallorca. Este bogată în speleoteme cu formațiuni calcaroase.”
Peşterile din Palma de Mallorca au fost studiate şi de marele savant Emil Racoviţă, care anul 1904 a pornit la bordul vasului Roland într-o expediţie cu scopul de a cerceta Marea Mediterană. În acest context a vizitat una dintre peşterile de pe insulă, de unde a recoltat un crustaceu care i-a atras atenţia, şi pe care l-a studiat.
dr. Cristian Ciubotărescu Președinte A.S.Sfinx Gârda: "Pe urmele marelui savant Emil Racoviță am plecat pe insula Mallorca pentru a găsi un crustaceu ce a declanşat ideea de a înfiinţa biospeologia ca știință."
Trei ani mai târziu, în anul 1907, Racoviţă fondează o nouă ştiinţă: biospeologia, care se ocupă cu studierea vietăţilor din peşteri.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: new york, miami, Mallorca, mari, pestera, speologi,
Dată publicare:
30-05-2021 08:15