Efectele devastatoare ale încălzirii globale: Mari orașe ale lumii vor ajunge sub ape

New York
Shutterstock

Creșterea temperaturii medii a suprafeței Pământului cu încă un grad Celsius va duce la ridicarea nivelului mărilor și a oceanelor cu 2,5 metri, din cauza topirii calotei glaciare.

Iar o creștere cu a temperaturii medii cu trei grade, va ridica nivelul mărilor cu 6,5 metri au avertizat oamenii de știință miercuri, potrivit Science Alert.

Aceste creșteri devastatoare ale nivelului apelor sunt suficiente pentru a paraliza orașele de coastă, cum ar fi New York, Miami sau Mumbai și pentru a provoca migrația a sute de milioane de oameni.

În mod normal, aceste schimbări ar trebui să aibă loc de-a lungul a sute până la mii de ani. Însă din cauza emisiilor de gaze cu efect de seră provocate de om, topirea ghețarilor va fi accelerată și se va produce în numai câteva decenii, arată un studiu publicat în revista Nature.

Cercetătorii atrag atenția că topirea completă a ghețarilor din Antarctica ar ridica nivelul oceanelor cu 58 de metri.

Citește și
incalzirea globala
Temperatura medie globală ar putea crește cu 4 grade C până la sfârșitul secolului
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

Una dintre cele mai alarmante concluzii ale oamenilor de știință este că aceste creșteri ale nivelului mărilor și oceanelor devin dramatic mai mari cu fiecare grad în plus la media globală.

Temperatura medie a suprafeței Pământului a crescut deja cu un grad față de sfârșitul secolului al XIX-lea, suficient pentru a provoca fenomene extreme - valuri de căldură letale, secetă și  cicloni tropicali - și mai severe.

O temperatură mai mare cu 1-2 grade Celsius peste media din era preindustrială ar duce la creșterea nivelului mărilor și al oceanelor cu 1,3 metri pentru fiecare grad în plus.

Iar o temperatură mai mare cu 2-6 grade Celsius peste acest punct de referință, ar fi devastatoare. Mările s-ar ridica cu 2,4 metri pentru fiecare grad în plus. În acest caz, schimbările climatice ar distruge civilizația și ar redesena harta lumii, spun oamenii de știință.

La o creștere a temperaturilor de peste 6 grade Celsius, mările și oceanele s-ar ridica cu 10 metri pentru fiecare grad în plus. Asta ar face topirea calotei glaciare ireversibilă, iar oceanele ar atinge niveluri nemaivăzute de milioane de ani.

"În cele din urmă, arderea cărbunilor și a petrolului determină dacă și când sunt trecute pragurile critice de temperatură în Antarctica. Și chiar dacă topirea gheții are pe o perioadă lungă de timp, nivelurile respective de dioxid de carbon pot fi deja atinse în viitorul apropiat", a spus co-autorul studiului, Anders Levermann, un cercetător la Institutul Potsdam pentru Cercetarea Impactului Climatic, într-un comunicat.

Oamenii de știință consideră că o creștere a temperaturii medii cu numai 2 grade Celsius „reprezintă o amenințare existențială pentru țări întregi”.

Prima dată se va topi gheața din vestul Antarcticii, însă nu din cauza aerului mai cald, ci a apei oceanului care se va încălzi și ea. Apa mai caldă va pătrunde pe sub ghețari și îi vor eroda, fenoment ce va face ca bucăți uriașe de gheață - de dimensiunea statului american Florida - să se desprindă și să ajungă în largul oceanului, a remarcat coautorul Torsten Albrecht, de asemenea cercetător la Institutul Potsdam.

Odată ce încălzirea globală trece pragul de 6 grade Celsius, dinamica se schimbă, iar gheața se va topi mai repede și la suprafață.

Acest proces a creat deja râuri formate din topirea gheții în Groenlanda, care a pierdut peste 500 de miliarde de tone de gheață doar anul trecut.

"Acest studiu foarte important și realizat în timp util arată clar nevoia urgentă de a stabiliza creșterea temperaturii, în conformitate cu obiectivele Acordului de la Paris, astfel încât să se limiteze creșterea totală a nivelului mării la câțiva metri", a spus Matt Palmer, un cercetător britanic care care nu a luat parte la studiu.

Tratatul din 2015 de la Paris impune statelor să limiteze încălzirea globală la cel mult 2 grade Celsius și dacă este posibil la 1,5 grade.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
Citește și...
Căldura extremă va afecta anual peste 1,2 miliarde de oameni până în 2100
Căldura extremă va afecta anual peste 1,2 miliarde de oameni până în 2100

Stresul termic, provocat de căldura extremă şi de umiditatea în exces, va afecta anual până în 2100 zone locuite în prezent de 1,2 miliarde de persoane, în condiţiile emisiilor actuale de gaze cu efect de seră, potrivit unui studiu Rutgers.

Temperatura medie globală ar putea crește cu 4 grade C până la sfârșitul secolului
Temperatura medie globală ar putea crește cu 4 grade C până la sfârșitul secolului

Un cercetător american, Ken Caldeira,  avertiează că există o şansă de 93% că temperatura medie globală să crească cu 4 grade C până la sfârşitul secolului.

"Bomba cu ceas" care ameninta economia mondiala. Va costa cel putin 60 de trilioane dolari la nivel global

Un nou raport arata ca efectele acesteia vor costa numai guvernele tarilor, la nivel mondial, peste 100 de miliarde de dolari pe an, sustin expertii ONU.

Harta oraselor lovite de o clima fara precedent. Ce zone ajung de nelocuit in urmatorii 50 de ani
Harta oraselor lovite de o clima fara precedent. Ce zone ajung de nelocuit in urmatorii 50 de ani

Peste 40 de ani, Pamantul se va incalzi atat de mult incat marile orase ale lumii vor fi de nelocuit. Este concluzia dramatica a cercetatorilor de la Universitatea Hawaii, care sustin ca incalzirea globala provocata de om este un proces ireversibil.

Recomandări
Israelul atacă Iranul. Explozii puternice și în sudul Siriei
Israelul atacă Iranul. Explozii puternice și în sudul Siriei

Israelul a lansat un atac asupra Iranului ca răzbunare pentru atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul săptămânii trecute, a declarat ABC News joi seară, citând un înalt oficial american, transmite vineri AFP.

Nicolae Ciucă, despre introducerea serviciului militar obligatoriu: Nu avem pregătită infrastructura necesară
Nicolae Ciucă, despre introducerea serviciului militar obligatoriu: Nu avem pregătită infrastructura necesară

Nicolae Ciucă, a declarat, joi, că România nu are pregătită infrastructura necesară pentru introducerea serviciului militar obligatoriu în următorii doi ani, el menţionând şi că "s-au dus vremurile" în care oamenii să fie aduşi cu arcanul la armată.

SUA au împiedicat prin veto aderarea la ONU a Palestinei ca stat membru cu drepturi depline
SUA au împiedicat prin veto aderarea la ONU a Palestinei ca stat membru cu drepturi depline

SUA au pus capăt joi speranţei firave a palestinienilor de a deveni membri cu drepturi depline la ONU, impunând, în mod deloc surprinzător, un veto în Consiliul de Securitate cererii palestiniene, criticată de Israel.