Tantarii "kamikaze", noua arma impotriva bolilor. Pericol sau inventie geniala?

Dată publicare: 01-11-2011 13:55
Dată actualizare: 02-11-2012 08:45


tantar

Oamenii de stiinta britanici au gasit o solutie controversata pentru a scapa omenirea de riscul malariei si al altor boli tropicale.

Ei au modificat genetic o specie de tantari, astfel incat acestia transmit urmasilor o gena care ii ucide inainte sa ajunga la maturitate.

In ciuda avantajelor pe care aceasta descoperire le are asupra agriculturii, dar si asupra bolilor pe care le transmit tantarii, exista temeri ca eliberarea in mediu a speciei mutante va avea si urmari negative.

Deocamdata, mai multe exemplare au fost eliberate in zona Insulelor Cayman, unde febra dengue, o boala moartala, este foarte raspandita. Aici, aproximativ 10% din larve au fost infestate cu gena ucigasa, anunta oamenii de stiinta.

Principiul care sta la baza acestei mutatii este relativ simplu: savantii au modificat o gena care ucide tantarii, daca acestia nu primesc drept antidot tetraciclina.

Mutantii sunt lasati sa se inmulteasca in laborator, unde primesc medicamentul necesar, apoi sunt eliberati in salbaticie.

Aici, in lipsa antidotului, ei vor muri, dar cel putin jumatate dintre ei se vor imperechea mai intai cu femele, iar urmasii lor vor mosteni gena ucigasa.

Biologii spun ca oamenii nu sunt in pericol, pentru ca mutatia este produsa numai la insectele mascul, in timp ce numai femelele sunt cele care inteapa si pot transmite boli.

Unii geneticieni se tem insa ca o parte din tantarii crescuti in laborator pot supravietui, devenind astfel imuni la gena care trebuia sa-I ucida.

O alta solutie propusa de aceastia este o alta modificare genetica, astfel incat femelele sa nu mai poata zbura, devenind prin urmare mai putin periculoase.

Sursa: Daily Mail

Tags: tantari, boli, genetica,


VIDEO PROTVPLUS.RO